LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum treci de la fotbal în investiţii în imobiliare?

Turcan, despre bugetul Ministerului Culturii: Vorbe multe, bani puţini

Autor: Cosmin Pirv Postat la 04 februarie 2025 9 afişări

Vorbe multe, bani puţini, susţine Raluca Turcan, fost ministru al Culturii, despre bugetul pentru 2025 al Ministerului Culturii, despre care spune că scade cu 1,16%.

Turcan, despre bugetul Ministerului Culturii: Vorbe multe, bani puţini

„În timp ce în spaţiul public se discută aprins despre <importanţa patrimoniului naţional>, realitatea arată altfel: bugetul Ministerului Culturii scade din nou! De la 1,42 miliarde lei în 2024 la 1,40 miliarde lei în 2025 – adică mai puţin cu 1,16%. Şi mai grav, raportat la PIB, alocarea pentru cultură ajunge la un trist 0,07%!”, a scris marţi pe Facebook Raluca Turcan.

Ea arată că această scădere înseamnă că teatrele, muzeele, operele şi toate instituţiile Ministerului Culturii vor avea bani mai puţini: -6,15% la credite bugetare şi -14,78% la credite de angajament şi că cheltuielile de capital scad dramatic, cu -83%, deşi exact aici este nevoie de cele mai mari investiţii pentru instituţiile de cultură.

De asemenea, fostul ministru arată că industria cinematografică este lovită puternic: de la 123 milioane lei în 2024, ajunge la doar 50 milioane lei, mult sub necesarul de 192 milioane de lei credite bugetare şi 273 milioane credite de angajament. Ea mai arată că evenimentele culturale, proiectele deja începute şi finanţarea programelor existente riscă sa fie sever afectate.

„Investiţia programelor cu finanţare rambursabilă este diminuată cu 70 milioane de lei la credite bugetare (necesar 100 milioane de lei, alocat 30 de milioane de lei) ceea ce face ca finanţarea lucrărilor de proiectare şi execuţie la: Muzeul National de Istorie al României, Teatrul Naţional Marin Sorescu - Craiova, Vila Ion C.

Brătianu – Bucureşti, Muzeul Brătianu Ştefăneşti – Argeş, Teatrul Naţional şi Opera din Cluj, Muzeul Revoluţiei din Timişoara să fie puternic afectată. Sunt în implementare trei acorduri cadru de împrumut cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei pentru reabilitarea infrastructurii culturale din România, cu termene stricte, iar creditele bugetare aprobate sunt mult sub ceea ce este necesar pentru plata contractelor în derulare”, susţine Turcan.

În concluzie, arată Raluca Turcan, mai puţini bani, poate mai puţină cultură şi, cu siguranţă, mai multă indiferenţă: „Dacă cineva se întreabă cât valorează cultura în România, răspunsul este clar: exact 0,07% din PIB”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
raluca turcan,
buget,
cultură

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.