UBS a atins o capitalizare de piaţă de peste 100 de miliarde de dolari la un an după preluarea fostului său rival Credit Suisse

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 19 martie 2024 31 afişări

UBS a atins o capitalizare de piaţă de peste 100 de miliarde de dolari la un an după preluarea fostului său rival Credit Suisse

La un an de la preluarea istorică de către UBS Group AG a fostului său rival Credit Suisse, avantajele acordului au devenit cât se poate de clare pentru gigantul evenţian. Afacerea a împins capitalizarea de piaţă a UBS peste pragul de 100 de miliarde, consolidându-i rolul de lider în gestionarea averii la nivel mondial, raportează Bloomberg.

Efectul cel mai evident pentru creditorul elveţian este reprezentat de o creştere fulimantă a fondurilor gestionate, fenomen care ar fi necesitat mulţi ani de muncă minuţioasă pentru a construi relaţii organice cu clineţii. Peste noapte, fondurile clienţilor gestionate de unitatea sa de administrare a averii au crescut cu aproximativ o cincime în urma preluării Credit Suisse, ajungând la 3.400 de miliarde de dolari la acel moment.

Stimularea preţului acţiunilor UBS nu era un fenomen la care analiştii să se aştepte în urmă cu un an de zile, când a fost anunţată preluarea de urgenţă intermediată de guvernul elveţian. Iniţial, acţiunile băncii cu sediul la Zurich s-au prăbuşit cu până la 16% în ziua următoare anunţului, pe fondul incertitudinilor legate de viitorul UBS în urma afacerii în cauză, împingând evaluarea băncii elveţiene sub 60 de miliarde de dolari.

Starea de tensiune nu avea să dureze mult, deoarece investitorii au analizat preţul avantajos, prezenţa unei garanţii guvernamentale şi creşterea imediată a volumului de clienţi ai Credit Suisse.

Unii observatori au numit-o afacerea secolului.

În ultimele 12 luni care au succedat preluării Credit Suisse, conducerea UBS a returnat garanţia, a eliminat o mare parte din activele fostului său rival pe care nu le dorea şi a început să se gândească la modul în care fuziunea îi poate amplifica ambiţiile.

UBS se ocupă în principal de gestionarea averilor la nivel mondial, America reprezentând aproximativ jumătate din numărul total de clienţi, în timp operaţiunile din Elveţia, Asia şi regiunea EMEA, care include Europa şi Africa, sunt împărţite, procentual, în mod aproximativ egal.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.