Ucraina, în criză de timp nu doar din cauza atacurilor ruseşti continue, a stopării ajutorului militar occidental şi lipsei de muniţie, ci şi datoriei. Creditorii ţării sunt crema Occidentului şi a lumii capitaliste
Ucraina se apropie rapid de un termen limită privind plata unor datorii externe de 20 miliarde de dolari, iar Kievul plănuieşte să negocieze o restructurare a acestora până atunci pe fondul nesiguranţei privitoare la obţinerea de finanţare care să o ajute să facă faţă războiului cu Rusia.
Ucraina se apropie rapid de un termen limită privind plata unor datorii externe de 20 miliarde de dolari, iar Kievul plănuieşte să negocieze o restructurare a acestora până atunci pe fondul nesiguranţei privitoare la obţinerea de finanţare care să o ajute să facă faţă războiului cu Rusia.
Deţinătorii internaţionali de obligaţiuni ale Ucrainei au constituit recent un comitet al creditorilor înaintea restrucurării pe care Kievul intenţionează să o negocieze până în septembrie, scrie Financial Times.
Deţinătorii de obligaţiuni au organizat comitetul, un pas cheie înaintea lansării negocierilor „ca răspuns la o cerere venită din partea guvernului Ucrainei“, au declarat oficialii acestora.
Guvernul ucrainean a semnalat că vrea să ajungă la un acord înaintea expirării unui moratoriu de doi ani pe plăţi pe care deţinătorii de obligaţiuni l-au acordat Ucrainei la începutul războiului pornit împotriva sa de Rusia.
Restructurarea, care afectează aproximativ o cincime şi volumul datoriilor externe ale Ucrainei este lansată în condiţiile în care Kievul se confruntă cu o nesiguranţă uriaşă privitoare la momentul în care va primi alte fonduri din partea Occidentului pentru a-şi putea continua lupta.
În acelaşi timp, guvernele occidentale au poziţii divergente cu privire la posibilitatea ca Ucraina să acceseze active ruseşti îngheţate în Vest de până la 330 miliarde de dolari pentru reconstrucţie, un aspect care a provocat deja frustrare în rândul deţinătorilor de obligaţiuni.
Printre deţinătorii de obligaţiuni ucrainene se numără BlackRock, Amundi, Amia Capital, Fidelity International şi Gemsstock. BlackRock vine din inima capitalismului american şi are tentancule practic în orice colţ al economiei occidentale.
Creditorii oficiali ai Ucrainei şi-au prelungit deja propriul moratoriu pe plăţile datoriei Ucrainei până în 2027, când ia sfârşit actualul bailout al FMI, şi au semnalat că vor restructura la acel stadiu.
Grupul acestora include Canada, Franţa, Germania, Japonia, Marea Britanie şi SUA.
Mulţi deţinători de obligaţiuni spun că acceptă necesitatea unei restructurări în acest an având în vedere daunele economice provocate de război şi pentru a permite Ucrainei să revină pe pieţele globale de obligaţiuni pentru a atrage noi finanţări relativ rapid.
Totuşi, unii investitori au argumentat că o restructurare a datoriilor în acest an ar fi dificilă având în vedere nesiguranţa legată de război şi semnele de întrebare privitoare la momentul în care vor sosi alte finanţări internaţionale promise Ucrainei.
Alţi deţinători de obligaţiuni argumentează însă că alternativele restructureării, cum ar fi prelungirea moratoriului sau un default nu sunt acceptabile şi ar complica discuţiile privitoare la datorii pe mai departe.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro