UE se implică într-un uriaş proiect rupt din filmele SF în lupta cu schimbările climatice: Uniunea Europeană este gata să coopereze într-un plan climatic care presupune intervenţii asupra vremii sau blocarea razelor solare. Experţii spun că riscurile sunt enorme

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 27 iunie 2023 3391 afişări

UE se implică într-un uriaş proiect rupt din filmele SF în lupta cu schimbările climatice: Uniunea Europeană este gata să coopereze într-un plan climatic care presupune intervenţii asupra vremii sau blocarea razelor solare. Experţii spun că riscurile sunt enorme

Uniunea Europeană se va alătura unui efort internaţional pentru a evalua dacă intervenţiile la scară largă, cum ar fi devierea razelor solare sau modificarea tiparelor meteorologice ale Pământului, reprezintă opţiuni viabile pentru combaterea schimbărilor climatice, scrie Bloomberg.

Blocul comunitar va anunţa miercuri un plan pentru evaluarea implicaţiilor de securitate ale unei planete care se încălzeşte rapid, cum ar fi potenţialul ca lipsa apei sau a alimentelor să declanşeze conflicte şi migraţie. O parte din această evaluare include studierea pericolelor potenţiale ale interacţionării cu atmosfera.

”Aceste tehnologii vin cu noi riscuri pentru oameni şi ecosisteme, în timp ce ar putea, de asemenea, să sporească dezechilibrele de putere între naţiuni, să declanşeze conflicte şi să ridice o multitudine de probleme etice, juridice, de guvernanţă şi politice„ arată un studiu.

Angajarea în aceste cercetări împinge UE în dezbaterea dacă aşa-numita geoinginerie climatică este o ştiinţă solidă sau doar o distracţie ştiinţifico-fantastică cu implicaţii periculoase pentru planetă şi atmosfera sa. Blocul comunitar ar dori să asiste la discuţii internaţionale privind crearea de norme pentru acest sector nou-înfiinţat.

Astfel de intervenţii pe scară largă au apărut în paralel cu progresele ştiinţifice şi cu îngrijorarea tot mai mare că naţiunile îşi nu vor reuşi să îndeplinească obiectivul de limitare a încălzirii globale la 1,5C.

Printre opţiunile potenţiale se numără injectarea de aerosoli stratosferici, care presupune creşterea concentraţiei de particule în atmosferă pentru a reduce cantitatea de lumină solară care ajunge la suprafaţa Pământului.

Criticii spun că astfel de eforturi, în cel mai bun caz, distrag atenţia de la abordarea principalului factor declanşator al încălzirii globale: creşterea emisiilor.

 În cel mai rău caz, aceste intervenţii masive pot avea efecte secundare neprevăzute, cum ar fi modificarea modelelor vitale de ploaie şi a unor fenomene meteo necesare planetei.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.