În ultimele capitole ale anului 2023, investitorii îmbrăţişează o lecţie simplă: simplitatea prevalează. În ciuda multitudinii de strategii, de la selecţia sectorială până la manevrele la modă cu opţiuni şi o concentrare puternică pe dividende, nimic nu s-a dovedit a fi la fel de profitabil ca abordarea simplă de a deţine S&P 500
În ultimele capitole ale anului 2023, investitorii îmbrăţişează o lecţie simplă: simplitatea prevalează. În ciuda multitudinii de strategii, de la selecţia sectorială până la manevrele la modă cu opţiuni şi o concentrare puternică pe dividende, nimic nu s-a dovedit a fi la fel de eficient ca abordarea simplă de a deţine S&P 500, scrie Bloomberg.
În ultima parte a acestui an s-a înregistrat o creştere de 4%, ceea ce a propulsat avansul general al indicelui la 24%. Investitorii îşi reorientează capitalul către fonduri de acţiuni simple, fondurile tranzacţionate la bursă (ETF) de acţiuni înregistrând un aflux de aproape 69 de miliarde de dolari în decembrie. Potrivit datelor Bloomberg Intelligence, acesta este cel mai important aflux lunar din ultimii doi ani. Cifra colosală de peste 42 de miliarde de dolari a fost adăugată la cel mai mare fond care urmăreşte S&P 500, SPDR S&P 500 ETF Trust (ticker SPY), în valoare de 494 de miliarde de dolari, ceea ce îl plasează pe acesta pe drumul spre cea mai importantă lună înregistrată din 1998 încoace.
Această tendinţă subliniază succesul de durată al unei strategii care a rezistat testului timpului - cumpărarea şi păstrarea indicelui de referinţă, care în prezent se află aproape de noi maxime. În schimb, numeroase măsuri presupus defensive, folosite în anticiparea provocărilor de pe piaţă, au eşuat în faţa marşului ascendent implacabil al anului 2023, dezvăluindu-se drept strategii de sincronizare a pieţei deghizate.
În ciuda aşteptărilor iniţiale de randamente reduse în 2023, după provocările din 2022, anul s-a desfăşurat diferit. Rezistenţa economică şi o încetinire a inflaţiei au alimentat o creştere constantă a preţurilor acţiunilor pe tot parcursul anului. În ultimele zile s-a înregistrat o accelerare a câştigurilor, în special după ce preşedintele Rezervei Federale, Jerome Powell, a lăsat să se înţeleagă că ar putea fi vorba de potenţiale reduceri ale ratelor dobânzilor în anul următor.
Interesant este că nici măcar o săptămână care a inclus una dintre cele mai proaste şedinţe ale S&P 500 din acest an nu a reuşit să împiedice afluxul de fonduri. În ciuda unei scăderi de 1,5% miercuri, indicele a reuşit un avans de 0,8%, marcând a opta săptămână consecutivă de câştiguri - cea mai lungă serie de victorii din 2017.
Seema Shah, strateg şef global la Principal Asset Management, recunoaşte agresivitatea pieţei, dar o consideră anticipată, mai ales în urma indicaţiilor privind schimbarea de poziţie a lui Powell, care a deschis porţile pentru investiţii semnificative în acţiuni.
Măsura Deutsche Bank privind poziţionarea agregată a acţiunilor relevă o creştere recentă, împingându-se în "teritoriul supraponderalităţii". Strategiile sistematice îşi măresc, de asemenea, expunerea la acţiuni, depăşind nivelurile medii. În plus, poziţionarea discreţionară, aşa cum indică măsura Deutsche Bank, a avansat, ajungând probabil la decilul superior al citirilor. În paralel cu fluxurile substanţiale către ETF-uri de acţiuni, volumele nete de opţiuni de cumpărare în ETF-uri au crescut la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, potrivit datelor băncii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro