Ultimul om care a încercat să schimbe Rusia a căzut: Vladimir Mau, unul dintre cei mai importanţi economişti ai ţării, a fost arestat. Cum a intrat în vizorul Kremlinului şi încotro se îndreaptă ţara lui Putin acum
Economistul rus Vladimir Mau a fost reales săptămâna trecută să facă parte din consiliul de administraţie al gigantului rusesc Gazprom. Acest succes părea să sugereze la o primă privire că oficialul se află încă în graţiile Kremlinului, însă totul a fost doar o iluzie, scrie Finacial Times.
Pe 30 iunie poliţia l-a arestat pe economistul rus sub acuzaţia de fraudă la nivel înalt, aceasta fiind versiunea oficială prezentată de autorităţi.
Economistul a negat orice acuzaţie şi se află în arest la domiciliu. Vladimir Mau nu se numără printre cei ce s-au ridicat împotriva regimului, iar la invazia Ucrainei, economistul care a fost şi rector în cadrul celei mai mari universităţi din Rusia – RANEPA – semnase o scrisoare deschisă venită din partea a 260 de centre universitare pentru ralierea „în jurul preşedintelui Putin”.
Totuşi, ceea ce a atras atenţia Kremlinului au fost încercările economistului de a schimba sistemul din interior. Un program special din cadrul RANEPA, care a fost atent supravegheat de Kremlin, a creat peste 40 de guvernatori regionali ghidaţi de liberalism.
Arestarea lui Mau este un semnal care transmite că nici critica constructivă făcută cu uşile închise nu mai este înghiţită de Kremlin.
„Această acţiune arată cât de nemilos e regimul. Mau a avut o relaţie bună cu Putin, însă asta n-a însemnat nimic în final”, a declarat Kiril Rogov, politog rus.
Marea parte a elitei tehnocrate a Rusiei sunt anti-război în privat, dar se feresc să-şi asume această atitudine în public. Cei mai mulţi din această sferă au preferat ca forma de protest să-şi părăsească discret locurile de muncă.
Un exemplu în acest sens este Anatoly Chubais, fostul consilier pe probleme climatice al lui Vladimir Putin şi un om de bază din echipa lui Yeltin în 1990. El a demisionat după invazie, iar acum oficialul este cercetat penal.
„Kremlinul vrea să arate o elită unită, care priveşte într-o singură direcţie”, a spus Ekaterina Schulmann, politolog rus.
Căderea lui Vladimir Mau oferă indicii asupra stării economice a Rusiei şi a felului în care priorităţile economice s-au scimbat după sancţiunile occidentale, îngheţarea banilor din rezervele băncii centrale a ţării şi excluderea din sistemul financiar mondial.
Înainte de război, economistul rus inista asupra reformelor pe care piaţa rusească trebuie să le facă pentru ca economia sa performeze mai bine.
În prezent, Kremlinul urmează să preia şi mai agresiv controul asupra unei economii deja dominate de stat, după ce Vladimir Putin şi-a dat acordul pentru naţionalizarea unui gigant proiect de exploatarea a gazului şi petrolului cunoscut ca Sakhalin-2.
În aceeaşi zi cu această decizie a venit şi un proiect de lege care ar permite guvernului să oblige businessurile să preia contracte militare şi să prelungească programul angajaţilor „în sprijinul statului”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro