Un an excepţional pentru sistemul bancar: Băncile europene sunt pe cale să răsplătească acţionarii cu 123 mld. euro pentru al doilea an consecutiv
Băncile europene sunt pe cale să răsplătească acţionarii cu 123 de miliarde de euro pentru al doilea an consecutiv, în contextul în care creditorii majorează dividendele peste nivelul maxim anterior crizei financiare, iar răscumpărările de acţiuni cresc vertiginos, scrie FT.
Cele mai mari bănci listate din Europa şi Marea Britanie sunt aşteptate să anunţe dividende de 74,4 miliarde de euro şi răscumpărări de acţiuni în valoare de 49 de miliarde de euro odată cu raportarea câştigurilor pe 2024 în săptămânile următoare, potrivit estimărilor compilate de UBS.
Amploarea acestor returnări de capital ar depăşi chiar şi totalul record distribuit investitorilor în 2023, pe măsură ce directorii executivi încearcă să împartă profituri uriaşe obţinute în contextul creşterii rapide a ratelor dobânzilor şi să compenseze acţionarii pentru lipsa plăţilor în perioada pandemiei de Covid-19.
Creşterea returnărilor de capital vine după o perioadă în care mulţi investitori au evitat sectorul bancar, afectat de evaluări scăzute, un deceniu de plăţi reduse către acţionari după criza financiară din 2008 şi intervenţia autorităţilor de reglementare în 2020 pentru a bloca dividendele şi răscumpărările de acţiuni.
HSBC, BNP Paribas şi UniCredit sunt aşteptate să returneze cele mai mari sume către acţionari în baza rezultatelor din 2024, conform previziunilor UBS, distribuind 19,3 miliarde de euro, 11,6 miliarde de euro şi, respectiv, 8,8 miliarde de euro.
Perspectivele pentru industria bancară europeană s-au îmbunătăţit considerabil de când băncile centrale au început să majoreze ratele dobânzilor în 2022, după un deceniu dureros de rate scăzute sau negative. Profiturile băncilor au crescut, deoarece acestea au transferat mai rapid creşterile ratelor dobânzilor către împrumutaţi decât către deponenţi.
Acţiunile creditorilor din zona euro sunt la cel mai înalt nivel din aproape un deceniu. Totuşi, investitorii au pus sub semnul întrebării dacă aceste plăţi generoase pot fi menţinute, având în vedere că băncile centrale au început să reducă ratele dobânzilor, lucru care este aşteptat să exercite presiuni asupra veniturilor nete din dobânzi — diferenţa dintre ceea ce plătesc băncile pentru depozite şi ceea ce câştigă din împrumuturi şi alte active.
Jérôme Legras, partener manager la Axiom Alternative Investments, care deţine acţiuni în majoritatea băncilor mari din Europa, a declarat că nivelul actual al returnărilor este sustenabil şi că Axiom se aşteaptă la o „uşoară creştere a randamentului total pentru 2025 comparativ cu 2024”.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro