Un avertisment pentru guvern: România consumă doar 3% ca valoare din producţia locală de medicamente, de patru ori mai puţin faţă de media Europei de Est
Criza sanitară generată de Covid-19 a arătat dependenţa statelor de producţia de medicamente, o industrie cheie în lupta cu noul virus. În România însă, piaţa locală de medicamente reprezintă doar 3% din valoarea totală a vânzărilor, de patru ori mai mică decât media din regiunea Europei de Est, potrivit lui Sorin Petcu, general manager al companiei de cercetare de piaţă IqVia.
Producţia locală de medicamente trebuie susţinută pentru a creşte vânzările de produse fabricate în ţară l Accesul pacienţilor la medicamente este în continuare deficitar.
Criza sanitară generată de Covid-19 a arătat dependenţa statelor de producţia de medicamente, o industrie cheie în lupta cu noul virus. În România însă, piaţa locală de medicamente reprezintă doar 3% din valoarea totală a vânzărilor, de patru ori mai mică decât media din regiunea Europei de Est, potrivit lui Sorin Petcu, general manager al companiei de cercetare de piaţă IqVia.
El a fost prezent în cadrul videoconferinţei Health&Pharma Summit 2020. Evenimentul a fost organizat de Ziarul Financiar, cu sprijinul Terapia Cluj, Guia Naghi Partners, Respiro by A&D Pharma, Roche, Antibiotice Iaşi, Pfizer, Medicover, Bondoc & Asociaţii, Techtex, High-Tech Systems & Software.
„La nivelul României, din producţia locală consumă doar 3% ca valoare, de patru ori mai mică faţă de media din Europa de Est (12%). Piaţa de medicamente din România a înregistrat pentru prima oară în ultimii ani o scădere de 1% în S1/2020, faţă de perioada similară din 2019“, a spus Sorin Petcu, general manager, IqVia.
Scăderea în piaţa medicamentelor vine după o perioadă de restricţii, impuse de răspândirea pandemiei de coronavirus. Totuşi, pe piaţă au intrat şi molecule noi de medicamente.
„Am introdus 35 de molecule noi, inclusiv pe terapia genetică, diabet zaharat, boli rare şi pentru hepatite cornice. Pentru creşterea accesibilităţii bolnavilor la terapie, am adoptat o serie de acte normative care au prevăzut suspendarea utilizării cardului de sănătate pe perioada stării de urgenţă şi prelungirea acestei perioade până la 30 septembrie“, a spus Adela Cojan, preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Importanţa industriei producătoare de medicamente şi declararea acestui domeniu unul de interes strategic au fost principalele concluzii din dezbaterea despre piaţa de profil.
„Ar fi ideal să facem în România o industrie farmaceutică puternică, care să deservească toată Europa. Acest lucru este posibil cu ajutoare de stat şi cu diplomaţie în UE“, a spus Dragoş Damian, CEO al Terapia Cluj, cel mai mare producător local de medicamente.
În plină criză sanitară, avem inclusiv medicamente lipsă, iar pacienţii nu au acces la tratamente, aceasta fiind o problemă veche a industriei farmaceutice din România.
„Una dintre probleme este înrăutăţirea accesului la tratament. în fiecare zi se întâmplă ca pacienţii să găsească din ce în ce mai puţine medicamente. Au scăzut mult volumele totale, au crescut vânzările de produse scumpe ceea ce înseamnă că s-au tratat mai puţini pacienţi cu boli comune şi mai mulţi pacienţi cu boli grave“, a spus Iulian Trandafir, CEO, Alliance Healthcare, al treilea distribuitor local de medicamente din România.
Iar lipsa de medicamente se vede şi în farmacii, care au continuat să funcţionize în perioada de urgenţă. În plus, în contextul în care existau probleme cu aprovizionarea, farmaciile au făcut stocuri, pentru care ulterior nu a mai existat cerere.
„Accesul pacienţilor la medicamente în România este unul deficitar. în urmă cu 7-8 ani, se găseau mult mai multe medicamente decât acum. Au fost săptămâni în care zilnic primeam în fiecare dintre farmaciile noastre minimum 60- 70 de apeluri în ceea ce priveşte Euthyrox“, a spus George Echim, managerul Farmacia Ardealul, o reţea de 11 farmacii din judeţul Neamţ.
Un aspect adus în discuţie şi în ziua a doua a evenimentului ZF Health&Pharma a fost rolul comunităţii în perioada crizei sanitare, în care comunicarea cu pacienţii a fost vitală.
„După această perioadă ar trebui să avem o discuţie clară care să vizeze rolul farmaciilor în comunitate. S-a dovedit că farmacia nu este ultima verigă din lanţul medical, este o verigă importantă. în ceea ce ne priveşte pe noi, am simţit rolul pe care îl avem în comunitate. Cred că am deservit bine lipsa unor servicii pe care statul ar fi trebuit să le asigure“, a spus Paul Negoiţă, managerul farmaciilor Iris Pharm din Buzău, o reţea de 60 de locaţIi.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro