Un celebru producător elveţian de ceasuri de lux se află în inima unui scandal cu replici false de peste trei milioane de dolari

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 07 iunie 2023 212 afişări

Un celebru producător elveţian de ceasuri de lux se află în inima unui scandal cu replici false de peste trei milioane de dolari

Producătorul elveţian de ceasuri Omega susţine că trei foşti angajaţi au fost implicaţi într-un complot care a dus la vânzarea la licitaţie a unui Speedmaster falsificat pentru mai mult de 3 milioane de dolari, scrie Bloomberg.

Ceasul, un Omega Speedmaster cu minutar şi secundar de tip „Broad Arrow” din 1957, era de fapt un model „Frankenstein”, compus dintr-un amalgam de piese, în mare parte autentice, provenite de la alte ceasuri de epocă, potrivit companiei.

Ceasul a fost vândut pentru puţin peste 3,1 milioane de franci elveţieni (3,3 milioane de dolari) prin intermediul casei de licitaţii Phillips în noiembrie 2021, cel mai mare preţ plătit vreodată pentru un Speedmaster la licitaţie. Ceasul a fost cumpărat chiar de Omega, a precizat compania.

Scandalul subliniază îngrijorările legate de faptul că falsificatorii creează falsuri sau modifică unele ceasuri de epocă vândute pe piaţa secundară şi la licitaţii pentru a obţine preţuri de vânzare mai mari. Colecţionarii sunt dispuşi să plătească în genenral milioane de euro pentru anumite ceasuri în stare bună şi cu piese originale.

Un fost angajat al Muzeului Omega şi al departamentului de patrimoniu al mărcii se numără printre angajaţii care se presupune că ar fi participat, a precizat compania. Acel fost angajat „a lucrat în tandem cu intermediari pentru a achiziţiona ceasul pentru Muzeul Omega”, argumentând în faţa directorilor companiei că acesta „era un ceas rar şi excepţional care ar fi fost o necesitate absolută” pentru colecţia Omega.

Dar ceasul era un fals sofisticat, care îmbina componente de la diferite modele, precum şi piese potenţial fabricate, susţine Omega, adăugând că foştii angajaţi ar fi putut fi implicaţi în asamblarea acestuia.

„Modelul fals le-a permis profitorilor să justifice un preţ extrem de mare şi să lanseze o ofertă exagerată cu ajutorul intermediarilor”, a mai precizat compania.

Un purtător de cuvânt al Omega a declarat că firma nu ştie încă cine a adus ceasul la Phillips pentru a-l vinde la licitaţie.

Un purtător de cuvânt al casei de licitaţii a declarat că nu a dezvăluit identitatea vânzătorului din cauza regulilor de confidenţialitate a clienţilor, dar că va face acest lucru dacă autorităţile, cum ar fi poliţia sau instanţele de judecată, îi vor cere acest lucru.

Phillips a declarat că se angajează să respecte „cele mai înalte standarde şi niveluri de diligenţă pe piaţa ceasurilor” şi că obiectul în cauză a fost verificat de colecţionari, cercetători şi experţi şi a călătorit la Londra, Singapore, Hong Kong şi New York înainte de a fi scos la licitaţie la Geneva.

„Dacă, după ce am analizat dovezile, considerăm că există motive pentru o urmărire penală, atunci nu vom ezita să sesizăm autorităţile în vederea începerii urmăririi penale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Phillips.

Cunoscută mai ales pentru modelele sale Speedmaster şi Seamaster, Omega este al treilea mare producător elveţian de ceasuri după venituri, cu vânzări de aproximativ 2,47 miliarde de franci în 2022, potrivit estimărilor Morgan Stanley.

Brandul face parte din Swatch Group AG şi generează aproximativ jumătate din vânzările globale de ceasuri ale companiei, potrivit Morgan Stanley.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
ceasuri,
falsificare,
producator,
scandal,
celebru,
inima

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.