Un clasament al „unicornilor“. Pragul de intrare în topul celor mai valoroase 25 de afaceri antreprenoriale româneşti a sărit de 1 mld. lei în 2023

Autor: Cristina Roşca Postat la 21 decembrie 2023 132 afişări

Cele mai valoroase 25 de afaceri antreprenoriale româneşti sunt evaluate în acest an la puţin peste 30 mld. euro (150 mld. lei), în contextul în care în clasament sunt cinci nume noi, iar dintre jucătorii „cu ştate vechi“ 17 sunt evaluaţi în urcare, iar trei sunt cotaţi la valori mai mici decât în 2022.

Un clasament al „unicornilor“. Pragul de intrare în topul celor mai valoroase 25 de afaceri antreprenoriale româneşti a sărit de 1 mld. lei în 2023

Cinci nume noi îşi fac loc în clasament, este vorba de Spedition UMB (construcţii), TTS Group (transport pe Dunăre), Tinmar Energy (energie), Alro (industrie) şi Bilka Steel (producţie materiale de construcţii) Doar trei companii sunt mai puţin valoroase decât în 2022, pe când 17 sunt evaluate în urcare Pragul de intrare în top 25 este de 225 mil. euro (1,1 mld. lei), cu 50 mil. euro  mai mult faţă de anul trecut.

Cele mai valoroase 25 de afaceri antreprenoriale româneşti sunt evaluate în acest an la puţin peste 30 mld. euro (150 mld. lei), în contextul în care în clasament sunt cinci nume noi, iar dintre jucătorii „cu ştate vechi“ 17 sunt evaluaţi în urcare, iar trei sunt cotaţi la valori mai mici decât în 2022.

Valoarea totală a companiilor din top 25 a crescut puternic faţă de 2022, de la circa 126 mld. lei (25,5 mld. euro), ceea ce înseamnă un avans de aproape 20%. Valoarea de anul trecut a fost calculată pentru companiile din clasamentul de atunci.

Totodată, pragul de intrare în top a sărit mult, cu circa 50 mil. euro faţă de 2022, până la 225 mil. euro.

Cum a fost posibil?

Cele mai multe companii din top 25 cele mai valoroase afaceri antreprenoriale româneşti sunt evaluate în urcare, ritmul variind puternic, de la plus 2% în cazul Bitdefender, una dintre cele mai de succes companii de IT din România, care a devenit un lider la nivel mondial pe piaţa soluţiilor de securitate cibernetică, la plus 45% în cazul Banca Transilvania, cea mai puternică bancă locală după active.

La polul opus, pe minus sunt doar trei firme - Chimcomplex Borzeşti, Fan Courier Express şi Romaqua - , declinul fiind de 6% în cazul primeia şi de 14% în cazul fiecăreia dintre celelalte două.

În cazul companiilor listate, cum e şi Banca Transilvania sau Chimcomplex, evaluarea e dată de capitalizare (datele fiind cele valabile la început de noiembrie 2023), pe când la cele nelistate valoarea se calculează pornind de la rezultatele financiare din anul anterior – 2022 în cazul de faţă - şi de la multiplii din noiembrie 2023. În cele mai multe sectoare, valoarea unei companii e dată de multiplu de EBITDA.

Puţine firme – mai ales cele din retail (şi doar în anumite situaţii) – sunt evaluate pe baza unui multiplu (subunitar de regulă) de cifră de afaceri. Iar în tehnologie, mai ales în faze incipiente în ciclul de dezvoltare, altele sunt regulile, ţinându-se cont mai ales de potenţial şi idee, dat fiind că - nu de puţine ori – profitul nu există. Cu cât businessurile din tehnologie ajung la maturitate însă, discuţiile se poartă pe alte baze.

În clasamentul realizat de ZF împreună cu BT Capital Partners şi Veridio îşi fac loc două companii din tehnologie, UiPath - liderul topului - şi Bitdefender (locul 4), ambele afaceri cu istorie şi cu poziţie stabilă în piaţa lor. Cei doi actori şi-au menţinut poziţia şi în topul din 2023 al celor mai valoroase afaceri antreprenoriale româneşti. De altfel, în top zece există puţine schimbări. Mai exact, e prezent un singur nume nou - Digi Communications -, care a urcat două poziţii, de pe 11.

Astfel, Fan Courier Express a ieşit din clubul „decarilor“, făcând loc operatorului telecom. La rândul său, dezvoltatorul imobiliar One United Properties a coborât de pe nouă pe zece, deşi compania listată la bursa de la Bucureşti e cu 10% mai valoroasă decât acum un an, fiind evaluată la peste 750 mil. euro. În imobiliare, la companiile nelistate - cum e cazul Iulius Group & Atterbury (locul 12) - valoarea portofoliului – de office, comercial, industrial ori rezidenţial sau un mix de mai multe – e cea care dă valorea afacerii. Contează multe aspecte aici, de la gradul de închiriere la dotări, vechime sau amplasare.

Dacă la vârful clasamentului celor mai valoroase 25 de afaceri antreprenoriale româneşti există puţine schimbări, în a doua parte a topului ele apar. În primul rând, există cinci nume noi - Spedition UMB, TTS Group, Tinmar Energy, Alro şi Bilka Steel. Unele firme sunt pentru prima dată aici, altele au revenit după o pauză mai scurtă sau mai lungă. În top apar firme precum UiPath sau Alro, care au în continuare antreprenori în acţionariat, însă aceştia nu mai sunt majoritari. În cazul UiPath e vorba de antreprenorii fondatori, la Alro este familia Pavăl, de la Dedeman şi Pavăl Holding. Este interesant de remarcat că într-un an cu inflaţie record, război la graniţă, majorări de dobânzi şi alte multiple probleme economice ori geopolitice, cele mai multe afaceri antreprenoriale de top de pe plan local sunt mai valoroase decât în 2022.

Astfel, România are cel puţin 25 de unicorni (nume dat companiilor din tehnologie care depăşesc ca evaluare 1 mld. euro), dar în lei, dat fiind că pragul de intrare în clasament a sărit de 1,1 mld. lei (225 mil. euro). Mai mult, 13 firme au depăşit valoarea de 500 mil. euro (2,5 mld. lei), iar şapte sunt evaluate la peste 1 mld. euro.

În top 25 îşi fac loc jucători din varii domenii, de la FMCG la mobilă şi de la tehnologie la farma.

Deşi există nume noi şi o serie de permutări între companiile prezente deja de mai mulţi ani, podiumul e neschimbat de ceva vreme– UiPath rămâne lider, urmat fiind de Pavăl Holding - vehiculul de investiţii al fraţilor Adrian şi Dragoş Pavăl de la Dedeman - şi de Banca Transilvania. Cele trei companii sunt singurele evaluate la peste 15 mld. lei (3 mld. euro) fiecare. Spre comparaţie, următoarele clasate au valori de peste două ori mai mici.

Chiar şi aşa, topul din acest an trebuie privit în perspectivă, iar datele trebuie analizate comparativ cu cele din anii anteriori. Iar o comparaţie de acest fel demonstrează că firmele antreprenoriale româneşti sunt tot mai mature şi mai valoroase.

Grupul Mobexpert a fost înfiinţat în 1993 şi este în continuare o companie 100% românească, deţinută de antreprenorul Dan Şucu. În acest moment, Mobexpert este un business integrat, cu opt fabrici amplasate în patru centre de producţie, cu multiple platforme logistice şi cu o reţea de 26 de magazine. Cele mai multe produse listate în magazinele Mobexpert sunt fabricate în unităţile proprii. Tot businessul este evaluat la peste 1,1 mld. lei (225 mil. euro).

Banca Transilvania, cea mai puternică bancă locală după active, este evaluată la peste 18 mld. lei (3,6 mld. euro). În doar un an, valoarea băncii a crescut cu 45%, cel mai alert avans din clasamentul ZF. Astfel, instituţia fondată acum circa 30 de ani şi-a consolidat poziţia a treia în topul celor mai valoroase afaceri antreprenoriale româneşti. În ultimul deceniu, Banca Transilvania a bifat trei tranzacţii importante - Volksbank, Bancpost şi Idea Bank –, după care a urmat un proces de consolidare internă.

Transportatorul de mărfuri pe Dunăre Transport Trade Services (simbol bursier TTS) era evaluat de investitorii de la Bursa de Valori Bucureşti (la început de noiembrie 2023) la un pas de 300 mil. euro, compania fiind performerul bursei locale în acest an. Compania antreprenorială este deţinută în proporţie de 25,3% de fondatorul Alexandru Mircea Mihăilescu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.