Un mare oraş al uneia dintre celei mai importante ţări europene a fost distrus de turişti. Locuitorii sunt disperaţi după ce traiul în propriul oraş a devenit foarte greu şi scump

Postat la 15 iulie 2024 14175 afişări

Un mare oraş al uneia dintre celei mai importante ţări europene a fost distrus de turişti. Locuitorii sunt disperaţi după ce traiul în propriul oraş a devenit foarte greu şi scump

Nemulţumirile şi problemele provocate de turismul de masă a atins un punct critic în Barcelona, ceea ce a determinat proteste violente. Protestatarii au aruncat în turişti cu obiecte şi băuturi în timp ce le cereau să plece acasă, scrie CNBC.

Efectele negative ale exploziei turismului se văd cel mai bine în Barcelona, unde mulţi localnici nu îşi mai permit să locuiască, spun activiştii - mai ales din cauza pieţei imobiliare, unde chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu.

Protestatarii furioşi au blocat în week-end intrările în hoteluri şi cafenelele de pe trotuar în micul cartier Barceloneta, într-un efort simbolic de a închide unităţile.

În 2023, turismul spaniol a marcat o revenire spectaculoasă după pandemie, înregistrând un număr record de 85 de milioane de sosiri. La acest capitol, doar francezii au stat mai bine, în Franţa înregistrâdu-se aproximativ 100 de milioane de sosiri, potrivit The Associated Press.

Hotelurile din oraş s-au înmulţit puternic din 1990 până în 2023 pentru a găzdui străinii, a căror cifra a continuat să crească de la 1,7 milioane la 7,8 milioane în aceeaşi perioadă, potrivit Consiliului Municipal din Barcelona. Această cifră nu include milioanele de persoane care călătoresc şi la periferia oraşului, potrivit instituţiei. 

De asemenea, oraşul este afectat şi de portul de croaziere din Barcelona. Prin port au trecut aproximativ 2,2 milioane de oameni în 2023, spre comparaţie, în anii 2000 numărul turiştilor ajungea la 560.000.

Un raport publicat de Consiliul Local al Barcelonei în 2023, intitulat „Percepţia asupra turismului în Barcelona”, arată că mai mulţi locuitori consideră că turismul este mai degrabă benefic, decât dăunător pentru oraş. Cu toate acestea, diferenţa dintre cele două tabere s-a redus de-a lungul anilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
refuz,
turisti,
cauza,
explozie,
localnici,
permisiune

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.