Un raport cu elemente cheie pentru aderarea României la spaţiul Schengen, aprobat de PE
Raportul realizat de eurodeputatul Victor Negrescu, ce cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spaţiul Schengen, a fost aprobat în Comisia pentru Afaceri Constituţionale din PE. Documentul include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene.
„Raportul ce are ca obiect procedurile legislative speciale la nivel european, ce cuprinde elemente cheie pentru aderarea României la spaţiul Schengen, a fost aprobat, cu o largă majoritate, în Comisia pentru Afaceri Constituţionale din Parlamentul European. Raportul prevede condiţionarea votului din Consiliu de prezentarea argumentelor legale şi include mecanisme pentru invalidarea veto-urilor care nu se bazează pe tratatele europene”, anunţă Victor Negrescu.
Europarlamentarul PSD arată că, în cadrul raportului, se subliniază faptul că blocarea deciziilor europene la nivelul Consiliului UE pe raţiuni pur politice este regretabilă şi cere Comisiei Europene revizuirea Acordului interinstituţional pentru o mai bună legiferare în vederea restabilirii echilibrului instituţional şi cooperării sincere în cazul procedurilor legislative speciale, acordând o atenţie sporită justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu şi posibilităţii invalidării acestuia la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene.
„Prin acest raport, Parlamentul European pune presiune asupra Austriei şi Olandei în perspectiva Consiliului de Justiţie şi Afaceri Interne de la începutul lunii decembrie. Solicitând justificarea din punct de vedere legal pentru veto-urile aplicate, raportate la tratatele şi valorile europene, dar şi la drepturile cetăţeneşti, legislativul european arată că nu mai tolerează blocarea procesului legislativ prin politizarea deciziilor din Consiliu. Totodată, mecanismul de răspuns al Parlamentului European prevede atacarea la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a deciziilor care contravin normelor europene putând să conducă inclusiv la anularea votului, măsură aplicabilă şi în cazul unui eventual nou veto politic cu privire la aderarea ţării noastre la zona de liberă circulaţie. Rezultatul obţinut în Comisia pentru Afaceri Constituţionale arată sprijinul de care beneficiază România în procesul de aderarea la spaţiul Schengen şi transmite un mesaj puternic către liderii statelor membre privind necesitatea unui vot pozitiv pentru ţara noastră”, explică Victor Negrescu.
Paragrafele cheie din raportul aprobat:
Art 21: [...] Solicită Consiliului să prezinte o explicaţie din punct de vedere juridic pentru nerespectarea recomandării Comisiei şi a Parlamentului şi solicită aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen.
Art 24b: Consideră că, atunci când principiul cooperării loiale nu este respectat, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene trebuie să fie sesizată şi trebuie aplicată o soluţie imediată, inclusiv, acolo unde este cazul, anulând votul.
Art 25: Solicită Comisiei să lanseze imediat o propunere de revizuire a Acordului interinstituţional pentru o mai bună legiferare, cu scopul de a defini procedurile legislative speciale; subliniază că, acordul interinstituţional revizuit trebuie să acorde o atenţie specială procedurilor în care Parlamentul se bucură de dreptul de iniţiativă, justificărilor legale ale veto-ului din Consiliu şi să promoveze respectarea deplină a drepturilor de participare (a instituţiilor) şi principiilor echilibrului instituţional şi cooperării loiale [...];
Art 26: Subliniază necesitatea de a defini cerinţe precise privind termenul pentru adoptarea sau refuzul unui act de către Consiliu, inclusiv termene, pentru a asigura respectarea principiului cooperării loiale şi pentru a evita blocajele instituţionale; regretă că, Consiliul a amânat cu 12 ani o decizie privind aderarea României şi Bulgariei la spaţiul Schengen, în ciuda recomandărilor pozitive ale Comisiei privind îndeplinirea criteriilor;
Art 27: Insistă asupra apelului său repetat de a publica poziţiile statelor membre în momentul adoptării unui act de către Consiliu; insistă, de asemenea, ca, Consiliul să înregistreze în mod sistematic identitatea statelor membre atunci când îşi exprimă poziţiile în cadrul Consiliului; solicită ca justificările (voturilor) să se raporteze la dispoziţiile tratatului, la drepturile fundamentale ale tuturor cetăţenilor UE şi ale statelor membre şi la Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene în toate cazurile în care statele membre aplică dreptul de veto asupra unei anumite decizii; solicită şi subliniază că, atunci când un vot nu este justificat din punct de vedere juridic sau încalcă dispoziţiile tratatului, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene trebuie să fie sesizată şi trebuie aplicată o soluţie imediată, inclusiv anularea votului […];
Art 29: Reiterează solicitarea ca tratatele să fie modificate de urgenţă pentru a extinde aplicarea procedurii legislative ordinare [...] la chestiuni legate de spaţiul Schengen sau de MFF; constată, totodată, că unanimitatea şi ratificările naţionale ar trebui în general depăşite.
Comisia pentru Afaceri Constituţionale din Parlamentul European a aprobat raportul cu 14 voturi pentru din 16 eurodeputaţi prezenţi. Voturile împotrivă au venit din partea unui eurodeputat PPE şi a unui eurodeputat anti-european.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro