Un război de sute de miliarde: Care este suma uriaşă de care Ucraina are nevoie pentru reconstrucţie
Ucraina are nevoie de 750 de miliarde de dolari pentru reconstrucţie şi revenire economică după războiul cu Rusia care a lăsat ţara fără infrastructură şi o economie solidă, scrie Financial Times.
Prim-ministrul ucrainean Denys Shmyal susţine că invazia Rusiei a cauzat pagube de peste 100 de miliarde de dolari pentru infrastructură şi a cerut ca ţara să fie finaţată pentru reconstrucţie cu banii şi activele confiscate de la oligarhii ruşi.
„Rusia a lansat acest sângeros război şi a cauzat distrugeri masive, de aceea ea trebuie trasă la răspundere. Vrem să construim o ţară complet nouă”, a declarat oficialul.
Oficialii ucraineni se pregătesc pentru o întâlnire în Elveţia cu reprezentaţii Comisiei Europene şi cu marii creditori, printre care se numără inclusiv BCE, pentru a purta negocieri privind costisitorul plan de reconstrucţie care va fi lansat după încheierea războiului.
Planul va implica guverne şi agenţii din întreaga lume şi creditori importanţi precum Banca Mondială sau Banca Europeană de Investiţii. Cea mai importantă problemă care dă bătăi de cap oficialilor este găsirea unei metode de finanţare ale sumei uriaşe pe care o presupune reconstrucţia.
În prezent, UE caută să finalizeze livrarea ajutorului de 9 miliarde de euro, estinat firmelor din Kiev, înainte de a trece la acţiune pentru a colecta miliardele necesare pentru Ucraina.
Prim-ministrul ucrainean este de părere că finanţarea ar trebui să vină din granturi şi împrumuturi de la creditorii internaţionali precum şi din părtea ţărilor partenere, dar şi din sectorul privat şi din bugetul naţional al Ucrainei. Însă, oficialul a identificat ca principală sursă de bani bunurile şi banii confiscate de la elita miliardarilor ruşi.
Statele membre UE au îngheţat aproximativ 14 miliarde de euro din active aparţinând oligarhilor ruşi, totuşi valoarea rezervelor ale băncii centrale a Rusiei ar putea fi cu mult mai mare. Rusia a declarat în martie că a pierdut accesul la aproximativ 300 mld. dolari, după ce ţările din G7 au impus sancţiuni creditorului rus.
Josep Borell, reprezentantul UE pe politică externă, s-a declarat în favoarea utilizării acestor rezerve pentru reconstrucţa Ucrainei, aceasta fiind „o alegere absolut logică”.
Cu toate acestea, confiscarea bunurilor ruseşti şi utilizarea lor pentru plata reconstucţiei este o mişcare foarte complexă şi periculoasă din punct de vedere politic şi juridic.
În privinţa Ucrainei, vor exista trei paşi pentru revenirea la viaţă, care implică: reconstrucţia infrastructurii vitale, construirea de şcoli şi locuinţe temporare, iar în final urmează transformarea pe termen lung a ţării şi economiei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro