Un singur test poate depista aproape orice infecţie, de la COVID-19 până la meningită
Un test medical care poate identifica aproape orice agent patogen - virus, bacterie, ciupercă sau parazit - dintr-o singură analiză au fost dezvoltat de cercetătorii de la Universitatea din California, San Francisco.
Descoperirea ar putea schimba fundamental modul în care doctorii diagnostichează infecţiile.
Noul test foloseşte o tehnologie numită secvenţiere metagenomică, care analizează simultan tot materialul genetic găsit într-o probă. „Prin înlocuirea mai multor teste cu unul singur, eliminăm ghicitul din diagnosticarea şi tratarea infecţiilor", explică dr. Charles Chiu, coordonatorul cercetării.
Testul şi-a dovedit deja eficienţa în practica medicală: a fost folosit cu succes pentru diagnosticarea infecţiilor neurologice greu de identificat. Din 5.000 de probe analizate între 2016-2023, a identificat corect infecţia în 86% din cazuri.
De asemenea, poate detecta viruşi cu potenţial pandemic, inclusiv SARS-CoV-2, gripă şi virusul sinciţial respirator. Pentru probele respiratorii, rezultatele pot fi gata în 12-24 de ore
Prima utilizare a testului a avut loc în 2014, când a salvat viaţa unui băiat grav bolnav, după ce toate celelalte analize eşuaseră să identifice cauza infecţiei. De atunci, mai multe spitale din Statele Unite trimit probe pentru a fi analizate cu această metodă.
Pentru a face testul mai accesibil, cercetătorii au înfiinţat o companie, iar tehnologia a primit deja statut de dispozitiv inovator din partea Administraţiei Americane pentru Alimente şi Medicamente (FDA), conform Nature Medicine şi Nature Communications.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro