Un tablou de Ion Ţuculescu estimat între 90.000 şi 140.000 de euro, scos la licitaţie la Artmark

Autor: Diana Pârvulescu Postat la 17 decembrie 2013 275 afişări

Tabloul "Păpuşile, norul şi fluturii", estimat la 90.000 - 140.000 de euro, pictat de Ion Ţuculescu în 1957, va fi scos la vânzare miercuri, la licitaţia de iarnă a casei Artmark.

Licitaţia organizată de casa Artmark la împlinirea a cinci ani de activitate aduce laolaltă o impresionantă serie de capodopere ale celor mai valoroşi pictori români: cinci opere de Nicolae Tonitza, patru opere de Theodor Pallady şi tot atâtea de Dumitru Ghiaţă, câte trei opere semnate de Gheorghe Petraşcu, Ion Ţuculescu şi Nicolae Dărăscu, dar şi Ştefan Câlţia, Corneliu Baba şi Alexandru Ciucurencu - pentru a enumera doar câteva dintre vedetele serii de miercuri. În spaţiul emblematic al Ateneului Român, publicul iubitor de artă şi colecţionarii vor licita pentru mai bine de 200 de loturi, a căror valoare totală depăşeşte 1,5 milioane de euro.

Seara de miercuri îşi propune un traseu de-a lungul a trei secole de istoria artei româneşti, ce parcurge toate marile curente, de la clasicism, simbolism şi tradiţionalism, prin impresionism, postimpresionim, avangardă şi expresionism, până la postmodernism, neoavangardă şi contemporană.

Multe dintre operele licitaţiei sunt încărcate de substratul autobiografic al artiştilor. "După război", tablou pictat de Nicolae Tonitza în 1923 (valoare estimativă: 9.000 - 16.000 de euro), se remarcă a fi o operă profund expresionistă, definitorie pentru creaţia artistului în etapa ulterioară Primului Război Mondial.

În perioada 1919 - 1924, Tonitza manifestă o preocupare accentuată pentru experienţa războiului, când, mobilizat şi trimis pe front în prima linie, cade prizonier în luptele de la Turtucaia şi ajunge în lagărul de la Kârdjali. Colegii de suferinţă i-au fost timp de aproape doi ani modele pentru cele aproape 1.000 de desene şi schiţe, pe care Tonitza intenţiona să le publice în scopul propagandei pacifiste.

Tema războiului va rămâne în opera sa până către anul 1925, zilele petrecute pe front şi în lagăr marcându-l puternic şi alimentând cu subiecte dramaticele picturi-reportaje, rezultate din observaţia directă.

O altă categorie aparte în licitaţia de iarnă o reprezintă operele cu un parcurs expoziţional de excepţie. Tabloul "Păpuşile, norul şi fluturii" (valoare estimativă: 90.000 - 140.000 de euro), pictat de Ion Ţuculescu în 1957 şi provenind din colecţia Ioanei Ţuculescu, fiica artistului. Tabloul a participat, în anii 1960, la Bienala de la Veneţia, unde Ţuculescu a fost primul artist din blocul estic care a fost pe punctul de a obţine marele premiu al evenimentului, la un traseu expoziţional prin Oslo, Copenhaga, dar şi la faimoasa retrospectivă Ion Ţuculescu organizată la Sala Dalles din Bucureşti, în 1965.

Provenienţa remarcabilă a tablourilor din licitaţia de iarnă se probează în cazul unor opere precum "Interior la Târgovişte", a maestrului Gheorghe Petraşcu (valoare estimativă: 35.000 - 55.000 de euro). Tabloul, pictat în ultima perioadă de creaţie a artistului, provine din colecţia compozitorului de talie internaţională Ion Dumitrescu (1913- 1996), fost elev al lui Alfonso Castaldi şi al lui Mihail Jora.

Licitaţia de iarnă, ediţie aniversară "Artmark - După 5 ani" se desfăşoară miercuri, de la ora 19.00, la Ateneul Român din Bucureşti.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/un-tablou-de-ion-tuculescu-estimat-intre-90-000-si-140-000-de-euro-scos-la-licitatie-la-artmark-11784851
11784851
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.