Una dintre cele mai vechi firme poloneze şi Germania, ultimele atrase de săptămâna de lucru de patru zile. Cine a implementat-o, cine o testează şi cât de bine funcţionează conceptul

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 06 februarie 2024 85 afişări

Una dintre cele mai vechi firme poloneze şi Germania, ultimele atrase de săptămâna de lucru de patru zile. Cine a implementat-o, cine o testează şi cât de bine funcţionează conceptul

Una dintre cele mai vechi firme ale Poloniei, Herbapol Poznan, a anunţat că introduce săptămâna de lu­cru de patru zile pentru toţi an­gajaţii săi, scrie Notes from Poland.

Una dintre cele mai vechi firme ale Poloniei, Herbapol Poznan, a anunţat că introduce săptămâna de lu­cru de patru zile pentru toţi an­gajaţii săi, scrie Notes from Poland.

Firma început deja să imple­men­teze treptat acest concept. Planul este să introducă o săptămână de lucru de patru zile în fiecare trimestru, toate zilele de vineri urmând să fie libere până la finalul anului.

CEO-ul companiei, Tomasz Kaczmarek, a declarat că ideea nu este deocamdată populară în Polonia, dar crede că aceasta va face ca angajaţii săi să fie odihniţi, mo­tivaţi, preţuiţi şi bine plătiţi.

Germania speră la rândul său că o săptămână mai scurtă de lucru va spori productivitatea angajaţilor într-o vreme când ţara se confruntă cu o penurie acută de forţă de mun­că, scrie Euronews.

Germania a lansat un experi­ment pe şase luni cu săptămâna de lucru mai scurtă ce va permite unui număr de 45 de companii locale să muncească cu o zi mai puţin la aceleaşi salarii.

Iniţiativa este condusă de com­pa­nia de consultanţă Intraprenor în colaborare cu organizaţia nonprofit 4 Day Week Global.

Conversaţiile privind săptă­mâna de lucru de patru zile au fost mai întâi relansate de pandemie, muncitorii şi angajatorii regândind importanţa fle­xibilităţii la locul de muncă şi bene­ficiilor. De la pan­demie, mai multe experimente cu acest concept au fost lansate la nivel mondial, unele im­plicând sute de companii şi mii de angajaţi. Re­zultatele au fost în pro­cent covâr­şitor pozitive.

În unele ţări, conceptul este mai des întâlnit decât în altele, iar în unele ţări legislaţia existentă ajută la accelerarea către săptămâna de lucru de patru zile, potrivit tech.co.

Belgia a devenit prima ţară europeană care a inclus conceptul în legislaţie, în 2022. „Obiectivul este de a da oamenilor şi companiilor mai multă libertate pentru a-şi aranja programul de lucru“, declara în acel moment premierul belgian Alex de Croo.

În Emiratele Arabe Unite, toţi angajaţii guvernamentali pot lucra acum patru zile pe săptămână dacă doresc. Măsura a fost introdusă în iulie 2023.

Islanda pare să fie campioană la acest capitol, având mai mulţi angajaţi care lucrează patru zile pe săptămână decât orice altă ţară din lume. În Lituania, părinţii cu copii mici pot lucra patru zile pe săptămână.

În Franţa, angajaţii din sectorul public al oraşului Lyon au această opţiune de a lucra patru zile pe săptămână fără ca salariile să le fie reduse. Deşi Franţa nu a inclus în legislaţie săptămâna de lucru de patru zile, din ce în ce mai multe companii din această ţară oferă o astfel de opţiune. Aceasta pentru că are săptămâna de 35 de ore inclusă în legislaţie din 2000.

Alte nouă ţări experimentează sau au experimentat conceptul: Marea Britanie, Irlanda, Spania, Africa de Sud, Japonia, Canada, Portugalia, Brazilia,

Potrivit susţinătorilor conceptului şi majorităţii angajaţilor care l-au testat deja, săptămâna de lucru de patru zile creşte starea de bine şi motivaţia angajaţilor, făcându-i mai productivi.

De asemenea, în acest fel cei care nu sunt dispuşi să muncească o săptămână întreagă ar putea fi convinşi să intre în forţa de muncă, ajutând la diminuarea penuriei de forţă de muncă ce afectează ţările industrializate ale lumii.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.