Una dintre tranzacţiile discrete din 2021, achiziţia operatorului de pariuri Maxbet pentru suma de 273 mil. euro de către un fond creat de Novalpina Capital, a ajuns în Financial Times din cauza marcării unei pierderi de 125 mil. euro de către fondul de investiţii
Fondul de capital privat aflat în dificultate care a stat în spatele unei investiţii controversate în compania israeliană de spyware NSO Group, se pregăteşte pentru o nouă pierdere de 125 de milioane de euro dintr-o tranzacţie separată ce implică o companie românească de pariuri, scrie Financial Times.
Fondul de 1 miliard de euro creat de grupul de investiţii defunct Novalpina Capital, care a investit în numele angajaţilor din sectorul public din Yorkshire şi al angajaţilor British Gas, printre alţii, a declarat că se aşteaptă să înregistreze o „pierdere semnificativă” din investiţia sa în Maxbet „chiar şi în cel mai bun scenariu posibil”.
Maxbet a fost achiziţionată în 2021 pentru 273 de milioane de euro, într-o tranzacţie finalizată cu trei luni înainte ca investitorii să voteze pentru a-i exclude pe cofondatorii Novalpina – Stephen Peel, Stefan Kowski şi Bastian Lueken.
Documentele judiciare arată că fondul, acum controlat de firma americană Treo Asset Management, încearcă să vândă compania de pariuri într-un „proces de vânzare confidenţial” şi se pregăteşte să accepte un preţ cu cel puţin 125 de milioane de euro mai mic decât cel plătit iniţial.
Tranzacţia Maxbet subliniază cum investitorii care au pariat pe un fond condus de foşti dealmakeri ai gigantului american de capital privat TPG s-au ales cu pierderi după o serie de deal-uri dificile.
Dosarele publice depuse de unul dintre cei mai mari susţinători ai fondului, Oregon Public Employees Retirement System, arată că acesta a generat o rată internă de rentabilitate – principalul indicator de performanţă al industriei de capital privat – de minus 15,3% de la înfiinţarea sa în 2017 până în septembrie anul trecut.
Novalpina Capital a început să se destrame după controversele legate de NSO, compania israeliană de spyware inclusă pe lista neagră a SUA din cauza tool-ului său de hacking Pegasus, care era cel mai mare activ al fondului.
Fondul a petrecut ultimii ani implicat în procese judiciare după ce investitorii au înlăturat fondatorii Novalpina Capital. Aceştia au desemnat compania americană de consultanţă Berkeley Research Group să lichideze fondul şi să returneze capitalul, responsabilitate care acum îi revine firmei Treo, un administrator de active fondat de mai mulţi foşti directori ai BRG.
NSO însăşi a fost preluată de creditori în 2023, înainte de a fi returnată unuia dintre fondatorii companiei de spyware.
Între timp, gigantul american de credit privat Ares a preluat controlul asupra bijuteriei coroanei a fondului, producătorul francez de medicamente Laboratoire XO, în mai 2022, după ce a refuzat să aprobe schimbarea conducerii fondului. Ares a încheiat un acord cu BRG pentru a returna LXO luna următoare, deschizând astfel calea pentru vânzarea către Stanley Capital mai târziu în acel an, la o evaluare de aproximativ 250 de milioane de euro, inclusiv datoriile.
Treo şi entităţile controlate de fond sunt acum implicate în litigii în Marea Britanie, Insulele Virgine Britanice, România, Luxemburg şi Cipru, ceea ce a costat investitorii milioane de euro în taxe juridice.
Pe lângă încercarea de a vinde Maxbet, Treo urmăreşte şi Novalpina Capital Limited, precum şi unul dintre cofondatorii săi, pentru daune totale de 287 de milioane de euro în legătură cu tranzacţia.
Treo susţine că Novalpina Capital a ascuns documente de due diligence care puneau sub semnul întrebării adevăratul proprietar al Maxbet înainte de achiziţia din 2021, lucru care ar fi împiedicat entităţile controlate de fond să aprobe investiţia. Această acuzaţie este contestată în Înalta Curte din Londra.
Alte litigii au fost deja soluţionate, inclusiv o revendicare contestată conform căreia vânzătorul Maxbet ar fi ascuns faptul că era deţinut de magnatul ruso-israelian al cazinourilor şi imobiliarelor, Mikhael Mirilashvili. În plus, un judecător al Înaltei Curţi din Londra a decis în 2023 împotriva unei entităţi controlate de fond într-un proces privind încălcarea unui acord de împrumut legat de tranzacţie.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro