De unde încasări în TVA dacă statul numără sub 500 de turişti pe zi în zona Bran-Moieciu? Polul turismului rural românesc, zona Bran-Moieciu, afaceri de doar 10 mil. euro din cazare, mai puţin decât generează un hotel de cinci stele din Capitală
„Marea problemă a zonelor de agroturism este că se lucrează la negru, aşa cum se întâmplă şi pe litoral la Vama Veche. În zona Bran-Moieciu sunt foarte puţine unităţi clasificate, acreditate“.
Zona Bran-Moieciu, un pol al turismului rural românesc şi o atracţie prin castelul Bran, a generat afaceri de circa 10 mil. euro din cazare anul trecut (datele oficiale), mai puţin decât un singur hotel de cinci stele din Capitală, potrivit unei analize a ZF, pe baza informaţiilor de la Registrul Comerţului.
În ultimii ani, Bran-Moieciu a devenit alternativa la staţiunile de pe Valea Prahovei, date fiind noile structuri de cazare apărute, de la hoteluri la pensiuni/ vile şi căsute de vacanţă. Operatorii de turism spun că cererea pentru cazare în această zonă este foarte mare, greu se găsesc camere în sezonul de iarnă sau în vacanţele copiilor. Mai mult, în mai anul acesta, Bogdan Trif, ministrul turismului, îi premia pe primarii din Bran (judeţul Braşov) şi din comuna Limanu (din care face parte Vama Veche) pentru că cele două staţiuni au înregistrat „un număr record de turişti în vacanţa de 1 Mai“, fără să ştie însă câţi turişti au ajuns în aceste destinaţii.
Paradoxal însă, Statistica numără doar 170.000 de sosiri ale vizitatorilor în structurile turistice din Bran-Moieciu (doar 465 de turişti zilnic în medie-calcule ZF), adică 14% din numărul total de vizitatori cazaţi în toate structurile din judeţul Braşov.
Cu toate acestea, castelul Bran, principala atracţie din zonă, a atras 850.000 de vizitatori plătitori anul trecut, semn că afluxul de turişti este mai mare în aceste localităţi.
Tot Statistica numără doar 300 de unităţi de cazare în această zonă, cu 6.100 de locuri de cazare, dublu faţă de 2008. De altfel, şi în Limanu (Vama Veche) statul spune că au fost doar 16.000 de sosiri în total în unităţile de cazare) în ianuarie-august anul acesta, adică doar 106 turişti în medie pe zi.
„Spunem că zona Bran-Moieciu este leagănul turismului rural românesc, cea mai căutată destinaţie rurală, unde s-au construit multe unităţi de cazare în ultimii ani. Au apărut vile, pensiuni mici, mari, clasice, rustice, dar şi facilităţi de agrement, plimbări cu biciclete, cu căruţa“, a spus Maria Stoian, preşedintele Asociaţiei Naţionale de Turism Rural, Ecologic şi Cultural (ANTREC). Ea spune că ANTREC nu are date cu privire la numărul de turişti care au ajuns în această zonă şi nici la numărul total de unităţi turistice.