Ungaria este gata să ratifice aderarea Suediei la NATO, eliminând ultimul obstacol
Se aşteaptă ca Ungaria să ratifice luni aderarea Suediei la NATO, eliminând ultimul obstacol înainte de pasul istoric al acestei ţări nordice a cărei neutralitate a rezistat în timpul a două războaie mondiale şi a conflictului aprins din timpul Războiului Rece.
Votul parlamentului ungar, care se aşteaptă să treacă fără probleme după o vizită a premierului suedez Ulf Kristersson vinerea trecută, în timpul căreia cele două ţări au semnat un acord de armament, va pune capăt unor luni de întârzieri pentru a finaliza schimbarea politicii de securitate a Suediei, relatează Reuters.
Stockholm a renunţat la politica sa de nealiniere pentru o mai mare siguranţă în cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord, în urma invaziei Rusiei în Ucraina în 2022.
Cu Suedia urmând Finlanda în NATO, devenind al 32-lea membru al acesteia, preşedintele Vladimir Putin a realizat efectiv exact ceea ce a încercat să evite atunci când a lansat războiul în Ucraina - o extindere a alianţei - au declarat liderii occidentali.
În timp ce Finlanda a devenit membră a NATO anul trecut, Suedia a fost lăsată să aştepte, deoarece Turcia şi Ungaria, care au relaţii mai bune cu Rusia decât alţi membri ai alianţei conduse de SUA, au ridicat obiecţii.
Turcia a refuzat să ratifice aderarea Suediei, cerând măsuri mai dure împotriva militanţilor din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), despre care a spus că şi-au făcut un cămin în Suedia.
Suedia şi-a modificat legislaţia şi a relaxat normele privind vânzările de arme pentru a linişti Turcia. Preşedintele Tayyip Erdogan a legat, de asemenea, ratificarea de aprobarea de către SUA a vânzărilor de avioane de luptă F-16 către Turcia, Ankara aşteptând acum ca Statele Unite să depună eforturi pentru a obţine aprobarea Congresului SUA.
Tergiversarea Ungariei a fost mai puţin clară, Budapesta exprimându-şi mai degrabă furia faţă de criticile suedeze privind direcţia de dezvoltare democratică sub conducerea premierului naţionalist Viktor Orban, decât faţă de cerinţe concrete.
Prin semnătura Turciei, Ungaria a rămas ultima rezervă, iar Orban se confruntă cu presiuni din partea aliaţilor NATO.
Aderarea Suediei, care nu a mai fost în război din 1814, şi a Finlandei este cea mai semnificativă extindere a alianţei de la mutarea sa în Europa de Est în anii 1990.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro