Unicredit Bank a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică din 2024, la 2,4% şi se aşteaptă la creşterea TVA la 21% anul viitor

Autor: Roxana Rosu Postat la 02 iulie 2024 23 afişări

Unicredit Bank a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică din 2024,  la 2,4% şi se aşteaptă la creşterea TVA la 21% anul viitor

Unicredit Bank a revizuit în scădere estimările privind creşterea economică a României la 2,4% în 2024, de la 2,7% anterior, şi la 1,3% în 2025, în conditiile în care Guvernul va înăspri politica fiscală după alegerile din acest an, banca aşteptându-se şi la o creştere a TVA la 21%.

„Din cauza faptului că alegerile parlamentare au avut loc foarte târziu în cursul anului, există un risc ca deficitul bugetar să depăşească 7% din PIB în 2024, cu excepţia cazului în care Guvernul reduce cheltuielile sau decide să înregistreze arierate”, se arată într-un raport semnat de economistul-şef al Unicredit Bank, Dan Bucşa.

Potrivit analizei Unicredit Bank, deficitul bugetar nu va fi redus în 2025 decât dacă impozitele cresc.

”În timp ce prim-ministrul Marcel Ciolacu continuă să nege că TVA va creşte, cel puţin pentru alimente şi medicamente, ne

aşteptăm la o creştere a cotei TVA (cu 2pp pentru cota principală) şi la creşterea accizelor şi a taxelor pe proprietate. Cuplată cu o creştere mult mai mică a pensiilor anul viitor, aceasta ar putea reduce deficitul bugetar la aproape 5% din PIB în 2025, cu condiţia ca arieratele să nu fie prea mari”.

Dan Bucşa spune că ANAF va  avea nevoie de încă un an pentru a-şi pregăti sistemele în vederea trecerii la un impozit progresiv pe venit în 2026, ceea ce ar contribui la reducerea deficitului bugetar şi mai mult, spre 4% din PIB.

”Campania electorală a stopat orice efort de îmbunătăţire a colectării impozitelor, iar deficitul bugetar a crescut la 3,3% din PIB la sfârşitul lunii aprilie, mai mare decât în timpul pandemiei COVID-19”, se arată în analiză.

În ceea ce priveşte economia, cererea internă va impulsiona creşterea PIB în 2024, exporturile urmând să joace un rol mai important în 2025.

„Consumul privat va rămâne puternic în acest an, pe fondul unei creşteri pozitive a salariilor reale şi a majorărilor importante ale pensiilor în septembrie. Investiţiile publice ar putea fi reduse spre sfârşitul anului dacă guvernul încearcă să limiteze deficitul, dar este probabil să rămână robuste în T3 24. Creşterea preţurilor locuinţelor este de bun augur pentru proiectele imobiliare, în timp ce investiţiile în spaţiul industrial şi logistic continuă într-un ritm rapid. Ne aşteptăm ca îmbunătătirea cererii din partea UE să stimuleze producţia industrială şi exporturile în semestrul 2, deşi accelerarea importurilor ar putea reduce impactul pozitiv asupra creşterii PIB-ului”.

Unicredit estimează că Banca Natională ar putea reduce dobânda la 6,5% în 2024, iar inflatia va scădea spre 4,6% până la sfârşitul acestui an, chiar dacă o parte din recenta scădere a preţurilor la electricitate şi gaze naturale este inversată. Taxele mai mari de anul viitor ar alimenta inflaţia şi ar menţine-o peste 4%

Cursul valutar este prognozat în intervalul 5,00-5,10 lei/euro în T1/25.

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
reducere,
deficit bugetar

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.