UniCredit: Salariile vor creşte mai mult decât inflaţia; Datorită creşterii salariilor, coroborată cu stabilitatea cursului, România a pierdut din competitivitate; Leul este supraevaluat; Pachetul fiscal de austeritate nu este suficient pentru reducerea deficitului bugetar de la 8,6% la 7%, aşa că o creştere a taxelor pare inevitabilă pentru a atinge această ţintă
UniCredit Bank, una dintre cele mai mari bănci din Europa Centrală şi de Est, cu prezenţă şi în România, a dat publicităţii la Viena primele previziuni şi trenduri economice în regiune pentru 2025, luând în considerare impactul pe care l-ar avea politica protecţionistă a lui Trump, recesiunea din Germania, inflaţia şi evoluţia dobânzilor. Economia României ar avea un impact redus la politica protecţionistă a lui Trump, dar un impact mai mare la evoluţia economiei germane.
Creşterea economică în regiune va fi adusă de cererea internă şi mai puţin de exporturi, care au fost motorul de creştere pentru Europa Centrală şi de Est în ultimii 20 de ani. Salariile vor continua să crească în regiune, depăşind inflaţia, conform estimărilor UniCredit. Din acest punct de vedere, România nu stă chiar aşa rău, în privinţa creşterii salariilor în 2025. Pentru că majorarea salariilor depăşeşte creşterea inflaţiei, populaţia poate să pună bani deoparte.
Investiţiile publice vor avea o contribuţie mai mare la creşterea economică în 2025, în special datorită fondurilor europene şi PNRR.
UniCredit estimează că România va reuşi să ia 4,2 miliarde de euro, adică 1,1% din PIB, din PNRR faţă de 0% în 2024.
Ca o comparaţie, Polonia a luat 15,7 miliarde de euro din PNRR în 2024, adică 1,9% din PIB, iar pentru 2025 prognoza UniCredit indică atragerea a 17,5 miliarde de euro, adică 2% din PIB. În ceea ce priveşte deficitul bugetar, România conduce de departe clasamentul cu 8,6% din PIB deficit bugetar, faţă de 6% în Polonia sau sub 5% în Ungaria. Oricum toate ţările din zonă au deficite bugetare. Datoria publică va continua să crească, iar în cazul României, UniCredit estimează că va ajunge la 60% din PIB în 2026. Cel mai prost la datoria publică ca procent din PIB stă Ungaria.
România, Polonia şi Turcia au fost cele mai căutate ţări de către investitorii străini care cumpără obligaţiuni de stat.
Analiştii UniCredit estimează o scădere a inflaţiei în toate ţările din regiune şi care poate ar duce la o scădere a dobânzilor de către banca centrală. UniCredit estimează că în 2025 dobânda va coborî la 5,5%, iar în 2026 la 4,5%.
Analiştii băncii cred că România îşi va îmbunătăţi poziţia externă măsurată prin balanţa de plăţi, după situaţia proastă din 2024.
Comeptitivitatea economiei româneşti s-a erodat în ultimii ani datorită creşterii salariilor, coroborată cu stabilitatea cursului de schimb.
UniCredit crede că leul este supraevaluat, iar analiştii merg pe o creştere a cursului de la 4,97 lei pentru un euro la 5,07 pentru un euro în 2025 şi la 5,15 lei/euro în 2026. Principala problemă în România este legată de reducerea deficitului bugetar, analiştii UniCredit considerând că pachetul de austeritate aprobat la finalul anului trecut nu va fi suficient pentru reducerea deficitului bugetar de la 8,6% la 7%, ceea ce înseamnă că o creştere a impozitelor şi taxelor pare inevitabilă pentru a atinge această ţintă de deficit.
Mai jos aveţi prezentatea făcută de UniCredit la Viena la Forumul Europei Centrale şi de Est, cel mai mare eveniment dedicat investitorilor din această regiune. În România, UniCredit a preluat Alpha Bank, ţinta fiind de a urca pe poziţia numărul trei din piaţă. În Europa Centrală UniCredit este a doua bancă, iar Est este prima bancă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro