Uniunea Europeană investeşte peste 7 miliarde de euro în 134 de proiecte de infrastructură. României îi revin 149 de milioane de euro

Autor: Valeriu Dănilă Postat la 17 iulie 2024 76 afişări

Uniunea Europeană investeşte peste 7 miliarde de euro în 134 de proiecte de infrastructură. României îi revin 149 de milioane de euro

Comisia Europeană a selectat 134 de proiecte de transport care vor primi peste 7 miliarde EUR sub formă de granturi UE în cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE), se arată într-un comunicat al Comisiei Europene.

Această finanţare reprezintă cea mai importantă cerere de propuneri din cadrul actualului program MIE Transporturi.

România primeşte 149 milioane de euro pentru un total de 9 proiecte, dintre care unul este naţional, iar celelalte sunt proiecte multi-naţionale ale UE, cu participarea unei entităţi naţionale.

La nivelul UE, aproximativ 83 % din finanţare va sprijini proiecte aliniate la obiectivele climatice ale UE, punând accentul pe îmbunătăţirea şi modernizarea căilor ferate, a căilor navigabile interioare şi a rutelor maritime în cadrul reţelei transeuropene de transport (TEN-T).

Astfel, proiectelor feroviare le va fi alocată 80 % din suma totală de 7 miliarde EUR.

Cele mai importante proiecte includ conexiunile feroviare transfrontaliere dintre statele membre din regiunea baltică (Rail Baltica), dintre Franţa şi Italia (Lyon-Torino) şi dintre Danemarca şi Germania (tunelul Fehmarnbelt).

În plus, aproximativ 20 de porturi maritime din mai multe ţări vor beneficia de sprijin pentru modernizarea infrastructurii, în special pentru alimentarea cu energie electrică a navelor la ţărm şi pentru transportul energiei din surse regenerabile.

Mai multe dintre proiectele selectate vor spori capacitatea culoarelor de solidaritate UE-Ucraina, care au fost instituite pentru a facilita importurile şi exporturile între Ucraina şi UE, având ca obiectiv  îmbunătăţirea infrastructurii rutiere, a punctelor feroviare de trecere a frontierei şi a integrării sistemului feroviar ucrainean.

De asemenea, ziua de mâine, 18 iulie, marchează data intrării în vigoare a Regulamentului TEN-T revizuit, care va contribui în mod semnificativ la promovarea unor moduri de transport mai durabile, la promovarea digitalizării şi la îmbunătăţirea multimodalităţii între diferitele moduri de transport.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.