LIVE: ZF Real Estate by Storia - Cum arată piaţa imobiliară premium din Pipera la început de 2025?

Uniunea Europeană pare să susţină Planul Draghi pentru creşterea competitivităţii, în condiţiile în care integrarea pieţei unice a blocului încetineşte, iar piaţa comunitare se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea Chinei şi a Statelor Unite

Autor: Ştefan Stan Postat la 10 ianuarie 2025 16 afişări

Uniunea Europeană pare să susţină Planul Draghi pentru creşterea competitivităţii, în condiţiile în care integrarea pieţei unice a blocului încetineşte, iar piaţa comunitare se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea Chinei şi a Statelor Unite

Uniunea Europeană urmează să avertizeze că integrarea pieţei unice a blocului încetineşte, în timp ce se confruntă cu o presiune tot mai mare din partea unor economii globale majore, inclusiv SUA şi China, potrivit unui raport preliminar obţinut de Bloomberg.

Într-un raport care descrie provocările viitoare ale UE în ceea ce priveşte competitivitatea sa, braţul executiv al Uniunii a menţionat „riscuri semnificative generate de tensiunile geopolitice crescute, practicile comerciale neloiale şi dependenţele strategice, la care o economie deschisă, cum este cea a UE, este expusă.”

Concluziile, care reprezintă în mare parte o reiterare a unui raport mai amplu realizat anul trecut de fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, riscă să fie umbrite de un conflict comercial în curs între UE şi China, precum şi de inaugurarea lui Donald Trump din 20 ianuarie. Documentul nu conţine planuri de politici noi sau acţiuni concrete.

Mai exact, UE afirmă că „exporturile chineze sporite la preţuri foarte competitive, în multe cazuri facilitate de subvenţii de stat, ar putea cauza daune serioase unor segmente ale industriei manufacturiere din UE.” Joi, Beijingul a criticat restricţiile UE privind subvenţiile de stat din ţări terţe, susţinând că blocul foloseşte aceste măsuri în mod nedrept împotriva investiţiilor chineze.

Documentul mai adaugă că blocul „suferă de preţuri structurale ridicate la energie şi electricitate,” care pot fi de două sau chiar de trei ori mai mari decât costurile din SUA.

Ursula von der Leyen a făcut din energia accesibilă o prioritate politică pentru al doilea său mandat ca preşedinte al Comisiei Europene. Deşi preţurile la electricitate şi gaze au scăzut faţă de nivelurile record atinse în timpul crizei energetice din 2022, regiunea resimte încă efectele de după criză.

Costurile ridicate ale energiei din UE riscă să încetinească tranziţia către neutralitatea climatică, pe care Europa îşi propune să o atingă până în 2050. Pentru a reduce şi mai mult emisiile de gaze cu efect de seră, regiunea doreşte să se bazeze pe electrificare — însă aceasta nu a fost implementată la scară largă.

În termeni mai generali, raportul UE recunoaşte că blocul este semnificativ în urma SUA şi Chinei în sectorul digital, menţionând că găzduieşte doar 263 de companii unicorn, comparativ cu 1.539 în SUA şi 387 în China. Se avertizează că cele două naţiuni sunt „deja mult înainte” în implementarea tehnologiilor de inteligenţă artificială.

Raportul mai precizează că giganţii comerţului electronic perturbă concurenţa în domeniul livrărilor de colete, ceea ce reprezintă o provocare majoră pentru sectorul poştal al blocului.

 


 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uniunea europeana,
raport

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.