Unul dintre cei mai mari donatori ai lui Donald Trump, care are legături şi cu România, avertizează că o decuplare faţă de China va avea efecte negative asupra SUA
John Paulson, megadonatorul republican considerat un potenţial secretar al Trezoreriei în cazul în care Donald Trump va câştiga alegerile prezidenţiale, a avertizat că SUA nu trebuie să se „decupleze" de China, adoptând un ton mai ponderat decât fostul preşedinte în ceea ce priveşte comerţul, raportează Financial Times.
Miliardarul fondului speculativ, care l-a găzduit pe candidatul republican la o strângere de fonduri de 50 de milioane de dolari în Florida săptămâna trecută, a mai spus că tarifele vamale, pe care Trump a promis să le impună Chinei, sunt un „instrument contondent" pentru a remedia dezechilibrele comerciale.
„Nu vrem să ne decuplăm de China", a declarat Paulson într-un interviu pentru Financial Times. „China este a doua cea mai mare economie din lume. Trebuie să avem o relaţie economică şi politică bună cu ei".
Potrivit comentariilor în cauză, comerţul rămâne un domeniu de potenţial dezacord între Trump, care a atacat în mod repetat „globaliştii" şi susţinătorii săi de pe Wall Street.
El a lansat un război comercial cu Beijingul în timpul preşedinţiei sale şi a continuat să ceară tarife vamale pe scară largă şi, potenţial, o decuplare a economiei americane de cea a Chinei. De asemenea, a propus un tarif de 10% pentru toate bunurile importate în SUA.
Paulson a pledat pentru „corectitudine şi reciprocitate" în relaţia Statelor Unite cu China, despre care a spus că rămâne „profund unilaterală", făcând în acelaşi timp presiuni pentru eliminarea unei legi care permite Chinei să exporte bunuri ieftine în SUA fără taxe vamale.
De asemenea, Paulson a adoptat un ton mai moderat în ceea ce priveşte Rezerva Federală decât Trump, care l-a acuzat pe preşedintele Jay Powell că este „politic părtinitor", sugerând că ar putea reduce dobânzile în acest an pentru a-i ajuta pe democraţi în alegerile prezidenţiale.
„Până în prezent, nu am nicio problemă cu modul în care Fed abordează politicile privind ratele dobânzilor", a declarat Paulson, care şi-a făcut averea investind împotriva bulei imobiliare care a provocat prăbuşirea din 2008.
Paulson a minimalizat, de asemenea, puterea economiei preşedintelui Joe Biden, care a inclus o creştere rapidă, un şomaj scăzut şi niveluri record ale bursei. Boom-ul s-a datorat cheltuielilor guvernamentale de stimulare „excesive" şi „nesustenabile" generate de pandemia Covid-19, a spus el.
În schimb, Paulson a lăudat bilanţul lui Trump, fiind rezervat în declaraţii cu privire la victoria lui Biden din 2020.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro