Unul dintre cei mai mari donatori ai lui Donald Trump, care are legături şi cu România, avertizează că o decuplare faţă de China va avea efecte negative asupra SUA

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 11 aprilie 2024 36 afişări

Unul dintre cei mai mari donatori ai lui Donald Trump, care are legături şi cu România, avertizează că o decuplare faţă de China va avea efecte negative asupra SUA

John Paulson, megadonatorul republican considerat un potenţial secretar al Trezoreriei în cazul în care Donald Trump va câştiga alegerile prezidenţiale, a avertizat că SUA nu trebuie să se „decupleze" de China, adoptând un ton mai ponderat decât fostul preşedinte în ceea ce priveşte comerţul, raportează Financial Times.

Miliardarul fondului speculativ, care l-a găzduit pe candidatul republican la o strângere de fonduri de 50 de milioane de dolari în Florida săptămâna trecută, a mai spus că tarifele vamale, pe care Trump a promis să le impună Chinei, sunt un „instrument contondent" pentru a remedia dezechilibrele comerciale.

„Nu vrem să ne decuplăm de China", a declarat Paulson într-un interviu pentru Financial Times. „China este a doua cea mai mare economie din lume. Trebuie să avem o relaţie economică şi politică bună cu ei".

Potrivit comentariilor în cauză, comerţul rămâne un domeniu de potenţial dezacord între Trump, care a atacat în mod repetat „globaliştii" şi susţinătorii săi de pe Wall Street.

El a lansat un război comercial cu Beijingul în timpul preşedinţiei sale şi a continuat să ceară tarife vamale pe scară largă şi, potenţial, o decuplare a economiei americane de cea a Chinei.

De asemenea, a propus un tarif de 10% pentru toate bunurile importate în SUA.

Paulson a pledat pentru „corectitudine şi reciprocitate" în relaţia Statelor Unite cu China, despre care a spus că rămâne „profund unilaterală", făcând în acelaşi timp presiuni pentru eliminarea unei legi care permite Chinei să exporte bunuri ieftine în SUA fără taxe vamale.

De asemenea, Paulson a adoptat un ton mai moderat în ceea ce priveşte Rezerva Federală decât Trump, care l-a acuzat pe preşedintele Jay Powell că este „politic părtinitor", sugerând că ar putea reduce dobânzile în acest an pentru a-i ajuta pe democraţi în alegerile prezidenţiale.

„Până în prezent, nu am nicio problemă cu modul în care Fed abordează politicile privind ratele dobânzilor", a declarat Paulson, care şi-a făcut averea investind împotriva bulei imobiliare care a provocat prăbuşirea din 2008.

Paulson a minimalizat, de asemenea, puterea economiei preşedintelui Joe Biden, care a inclus o creştere rapidă, un şomaj scăzut şi niveluri record ale bursei. Boom-ul s-a datorat cheltuielilor guvernamentale de stimulare „excesive" şi „nesustenabile" generate de pandemia Covid-19, a spus el. 

În schimb, Paulson a lăudat bilanţul lui Trump, fiind rezervat în declaraţii cu privire la victoria lui Biden din 2020.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.