Unul dintre cele mai mari iceberguri din lume se îndepărtează de apele Antarcticii după 30 de ani
Unul dintre cele mai mari iceberguri din lume pluteşte în derivă dincolo de apele Antarcticii, după ce a fost imobilizat timp de peste trei decenii, potrivit British Antarctic Survey, citat luni de AP News.
Icebergul, cunoscut sub numele de A23a, s-a desprins din platforma de gheaţă Filchner din Antarctica în 1986. A rămas lipit de fundul oceanului şi a stat timp de mulţi ani în Marea Weddell.
Acesta este de aproximativ trei ori mai mare decât New York City şi de peste două ori mai mare decât Greater London, măsurând aproximativ 4.000 de kilometri pătraţi.
Andrew Fleming, un expert în teledetecţie de la British Antarctic Survey, a declarat, pentru BBC, că icebergul a plutit în derivă în ultimul an, iar acum pare să prindă viteză şi să se deplaseze pe lângă vârful nordic al Peninsulei Antarctice, ajutat de vânt şi de curenţii oceanici.
„Am întrebat câţiva colegi despre acest lucru, întrebându-mă dacă nu cumva a existat vreo posibilă schimbare a temperaturilor apei de pe platformă care ar fi putut să o provoace, dar consensul este că pur şi simplu a venit momentul”, a declarat Fleming.
„Era la sol din 1986, dar în cele din urmă avea să scadă în dimensiune suficient de mult era să piardă aderenţa şi să înceapă să se mişte”, a adăugat el.
Fleming a spus că a observat pentru prima dată mişcări ale icebergului în 2020.
British Antarctic Survey a declarat că acesta s-a desprins acum de la sol şi se deplasează de-a lungul curenţilor oceanici spre Georgia de Sud, în zona subantarctică.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro