Uriaşul proiect de litiu dezvoltat de gigantul occidental Rio Tinto în Serbia devine centrul unei aprige bătălii geopolitice
Protestele împotriva proiectului de 2,7 miliarde de dolari dezvoltat de gigantul britanico-australian Rio Tinto în Serbia în domeniul extracţiei de litiu au fost reluate în forţă în ultimele zile, potrivit Reuters.
Protestele împotriva proiectului de 2,7 miliarde de dolari dezvoltat de gigantul britanico-australian Rio Tinto în Serbia în domeniul extracţiei de litiu au fost reluate în forţă în ultimele zile, potrivit Reuters.
Organizatorii au avertizat că vor trece de la demonstraţii paşnice la acţiuni directe pentru a opri extracţia de litiu în vestul Serbiei. Aceştia susţin că protejarea mediului este esenţială pentru supravieţuirea comunităţiilor lor.
Autorizaţiile pentru proiect au fost revocate de un guvern anterior în 2022 sub presiunea intensă a publicului, însă o decizie a Curţii Constituţionale a inversat măsura în iulie, iar guvernul şi-a reluat rapid pregătirile.
Rio Tinto, criticat pentru presupuse eşecuri la alte proiecte, susţine că proiectul Jadar din Serbia ar putea genera aproape 60.000 de tone de litiu pe an, acoperind în acest fel o cincime din nevoile Europei pentru producţia de maşini electrice.
Într-un semn notabil de susţinere pentru un proiect văzut drept un pas major către atingerea obiectivelor de climat şi independenţă energetică ale blocului, cancelarul german Olaf Scholz şi vicepreşedintele Comisiei Europene, Maros Sefcovic, au încheiat o serie de acorduri în iulie ce conferă producătorilor europeni acces exclusiv la litiul sârbesc şi pregătesc calea pentru construirea uneia dintre cele mai mari mine de litiu de pe continent.
Reînvierea acordului cu Rio Tinto şi implicarea UE sunt văzute de oficialii occidentali ca un semnal important al alinierii geopolitice a Serbiei.
Pentru Aleksandar Vucic, preşedintele Serbiei, Jadar este vital în ceea ce priveşte întărirea legăturilor ţării sale cu Europa.
Rusia joacă probabil un rol major în alimentarea opoziţiei faţă de proiect, spun SUA şi Germania, potrivit The Wall Street Journal.
Teoriile conspiraţioniste şi provocările abundă online, inclusiv că proiectul va extrage în secret uraniu, că va otrăvi apa potabilă din Serbia şi că ploi acide vor cădea peste capitala ţării dacă mina va fi construită.
Mina a devenit un punct de conflict în relaţiile dintre SUA şi Rusia. Vestul încearcă să obţină mineralele necesare pentru tranziţia verde prin reducerea dependenţei de lanţurile de aprovizionare dominate de chinezi, iar între timp Moscova încearcă să-şi menţină influenţa într-o regiune strategic importantă prin eforturi de a opri Serbia de la a clădi relaţii mai apropiate cu Vestul, spun analiştii.
Un oficial al Departamentului american de Stat a declarat recent că este foarte probabil ca Kremlinul să joace un rol în răspândirea de informaţii false.
Proiectul Jadar reprezintă un punct de turnură pentru Serbia, aceasta putând ieşi din sfera de influenţă a Rusiei şi ataşându-se planurilor economice şi strategice ale Europei, potrivit lui Orhan Dragas, director al International Security Institute, un think tank din Belgrad.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
- Alegătorii americani bărbaţi, superponderali, care nu au studii superioare, care nu au prieteni şi care sunt loviţi în masculinitatea lor, au înclinat balanţa în favoarea lui Donald Trump. Într-o analiză, New York Times, unul dintre cele mai importante ziare americane, spune că diviziunea pe diplome a devenit cea mai importantă diviziune în viaţa americană
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro