Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, vrea ca blocul european să încurajeze şi să subvenţioneze industria de apărare

Autor: Alex Ciutacu Postat la 16 februarie 2024 26 afişări

Ursula von der Leyen, şefa Comisiei Europene, vrea ca blocul european să încurajeze şi să subvenţioneze industria de apărare

Bruxelles-ul ar trebui să încurajeze şi să subvenţioneze industria de apărare să majoreze producţia şi să se consolideze, după cum a declarat Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene, într-un interviu FT.

Ursula von der Leyen a explicat că Bruxelles-ul dezvoltă strategia pentru industria de apărare în timp ce se uită la modul în care statele europene s-au mobilizat pentru a încuraja producţia de vaccinuri împotriva Covid-19 sau pentru achiziţii comune de gaz natural.

„Trebuie să cheltuim mai mult, trebuie să cheltuim mai bine, trebuie să cheltuim european”, a spus Ursula von der Leyen.

Strategia europeană pentru încurajarea industriei de apărare ar trebui să fie propusă în luna februarie şi va avea nevoie de aprobarea statelor membre. O parte dintre acestea ar putea să se opună eforturilor pe care le face Comisia Europeană pentru a centraliza deciziile de investiţii în apărare.

Nevoia de a investi mai mult în industria de apărare vine pe fondul unui context geopolitic tot mai complex, în care invazia ruşilor din Ucraina împlineşte doi ani şi în care perspectiva revenirii lui Donald Trump la conducerea SUA ridică mai multe semne de întrebare.

„Avem o piaţă de apărare foarte fragmentată, iar asta trebuie să se schimbe.

(...) Care este competenţa Comisiei? Este industria. Acesta este core-business-ul nostru”.

La nivel global, cheltuielile pentru apărare au crescut cu 9% în 2023, ating un nivel record de 2.200 de trilioane de dolari, din care cheltuielile ţărilor membre NATO reprezintă aproximativ jumătate, potrivit unui raport al Institutului Internaţional pentru Studii Strategice (IISS).

Dintr-o altă perspectivă, bugetele de apărare ale NATO, China, Rusia şi India reprezintă mai mult de 70% din cheltuielile militare, conform raportului.

Mai mult, cheltuielile de apărare ale statelor NATO, excluzând SUA, au crescut cu 32% după ce Putin a invadat Crimeea în 2014.

În ceea ce priveşte anul 2024, raportul IISS estimează că vom vedea o nouă creştere a cheltuielilor de apărare la nivel global.

Thinktank-ul crede că lumea „a intrat într-o perioadă mai periculoasă în ultimele 12 luni”.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.