Vacanţele, o necesitate pentru români. Turiştii români au scos din buzunare 2,6 miliarde de euro pentru vacanţele în afara ţării în cele trei luni de vară, în timp ce străinii nu au fost la fel de darnici cu călătoriile în România

Autor: Miruna Diaconu Postat la 14 octombrie 2024 22 afişări

Turiştii români au cheltuit 2,6 mld. euro pe vacanţele în afara ţării, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor Băncii Naţionale a României. Un nivel similar a fost înregistrat şi anul trecut, totuşi suma cheltuită de români pe vacanţe în perioada ianuarie – august este peste cea din aceeaşi perioadă a anului trecut.

Vacanţele, o necesitate pentru români. Turiştii români au scos din buzunare 2,6 miliarde de euro pentru vacanţele în afara ţării în cele trei luni de vară, în timp ce străinii nu au fost la fel de darnici cu călătoriile în România

♦ În primele opt luni ale acestui an, românii au scos din buzunare 5,9 miliarde de euro pe vacanţele în afara ţării, pe când în aceeaşi perioadă a anului trecut suma s-a ridicat la 5,7 miliarde euro.

Turiştii români au cheltuit 2,6 mld. euro pe vacanţele în afara ţării, potrivit calculelor ZF făcute pe baza datelor Băncii Naţionale a României. Un nivel similar a fost înregistrat şi anul trecut, totuşi suma cheltuită de români pe vacanţe în perioada ianuarie – august este peste cea din aceeaşi perioadă a anului trecut. Această evoluţie arată că românii au început să călătorească mai mult şi în afara sezonului de vară.

Românii au călătorit în această vară în Turcia, Grecia, Italia, Anglia şi Spania. Cele mai multe zboruri care au plecat de pe Otopeni, cel mai mare aeroport din ţară, au zburat către diferite destinaţii din Italia.

Italia este o destinaţie care se pretează pe mai multe tipuri de turism, dar este şi una dintre ţările unde s-au stabilit foarte mulţi români.

Românii merg în vacanţe în Italia şi pentru un simplu city-break, dar şi pentru circuite sau sejururi care se întind pe mai multe zile. Doar din Bucureşti au decolat peste 2.100 de zboruri către oraşele din Italia în cele trei luni de vară, potrivit datelor Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti. Astfel, în fiecare zi, de pe Aeroportul Otopeni decolau 24 de zboruri către diferite oraşe din Italia.

În doar trei luni de vară, aeroporturile locale au înregistrat 7,9 milioane de pasageri, potrivit datelor Asociaţiei a Aeroporturilor din România (AAR), peste nivelul de anul trecut, când 7,3 milioane de persoane au tranzitat aeroporturile locale.

Preţul mediu plătit de români pe un bilet de avion a fost de 163 euro, potrivit unui studiu realizat Vola.ro despre călătoriile din această vară cu avionul. Spre comparaţie, preţul mediu în vara anului trecut a fost de 169 euro, cu 4% mai puţin.

Astfel, în această vară, turiştii români au plătit 1,2 miliarde de euro pe biletele de avion, potrivit unui calcul realizat de ZF pe baza datelor Vola şi AAR. O mare parte din aceşti bani merg însă către companiile străine, care domină piaţa locală. Doar Wizz Air, operatorul aerian din Ungaria, are peste jumătate din piaţa locală, mai exact o cotă de piaţă de 53%, conform informaţiilor anunţate de companie anterior.

În primele opt luni ale acestui an, românii au scos din buzunare 5,9 miliarde de euro pe vacanţele în afara ţării, pe când în aceeaşi perioadă a anului trecut, suma s-a ridicat la 5,7 miliarde euro. Cu un astfel de ritm de creştere, suma lăsata de români s-ar putea apropia de 9 miliarde de euro în acest an, faţă de 8,5 mld. euro în 2023, un record la acest capitol.

Chiar dacă cheltuielile alocate de români pe vacanţele în străinătate în perioada sezonului de vară au rămas la fel, românii au început să călătorească mai mult în extrasezon. Mulţi turişti vânează ofertele, în special la biletele de avion, pentru plecările în city-break-uri, care au preţuri mai bune în primăvară sau toamnă decât în lunile de vară.

Cu un apetit tot mai crescut pentru vacanţe în afara ţărilor, tot mai multe destinaţii apar pe radarul turiştilor români. Tunisia şi Albania sunt două ţări care au devenit tot mai populare în rândul românilor, iar preţurile mici au contribuit semnificativ.

Cu toate că turiştii români au doborât un record al sumei lăsate pe vacanţe în afara ţării în 2023, turiştii străini nu au fost la fel de darnici. În primele opt luni ale acestui an, străinii au lăsat 3,3 miliarde euro, în creştere uşoară faţă de anul anterior, arată datele BNR.

Mulţi dintre străinii care ajung în România sosesc în marile oraşe, Bucureştiul fiind prima destinaţie a turiştilor străini. Mulţi dintre turiştii străini vin în România în scopuri de business, în principal în Bucureşti, cel mai important pol de business din ţară.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romani,
vacanta,
calatorii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.