Valoarea creditelor acordate de IFN-uri a atins nivelul record de peste 37,5 miliarde de lei la jumătatea anului 2021, după un avans de 6,7% în primele 6 luni

Autor: Roxana Rosu Postat la 28 octombrie 2021 34 afişări

Valoarea creditelor acordate de IFN-uri a atins nivelul record de peste 37,5 miliarde de lei la jumătatea anului 2021, după un avans de 6,7% în primele 6 luni

Valoarea creditelor acordate de instituţiile financiare nebancare (IFN) a atins nivelul record de peste 37,5 miliarde de lei la jumătatea anului 2021, după un avans de 6,7% în primele 6 luni, comparativ cu aceeaşi perioadă din 2020, potrivit ultimei analize KeysFin.

În 2020, creditele acordate de IFN-urile înscrise în Registrul General au crescut cu 2,3% la 35,2 miliarde de lei, însă în decembrie 2020 rămâneau cu 4% sub nivelul istoric de 36,8 miliarde de lei atins în decembrie 2008.

“Dacă iniţial pandemia s-a tradus printr-o reticenţă a IFN-urilor în creditarea economiei, în baza creşterii aversiunii la risc, dar şi a scăderii cererii ca urmare a incertitudinilor legate de propria poziţie financiară, în toamna lui 2020 lucrurile au început să revină la normal, iar în prima jumătate a lui 2021 am atins maximul istoric pentru valoarea creditelor acordate de IFN-uri. Cele 2 programe guvernamentale „IMM Leasing” şi „IMM Factor” pot susţine piaţa în cazul implementării, însă riscul major pe termen scurt îl reprezintă deteriorarea semnificativă a portofoliului de credite acordate de IFN-uri prin prisma accentuării vulnerabilităţilor companiilor şi ale populaţiei, ca urmare a impactului economic al valului 4 de COVID-19, a deprecierii monedei naţionale, precum şi a scumpirii creditării, materiilor prime, energiei şi gazelor”, a declarat Diana Florescu, analist economic KeysFin.

 IFN-urile creditează în special companiile nefinanciare (77% versus 46% în cazul băncilor potrivit datelor de la sfârşitul primului trimestru din 2021).

Din punct de vedere al dimensiunii companiilor, datele BNR arată că IFN-urile locale au finanţat preponderent sectorul IMM-urilor (aproximativ 85% din valoarea creditelor acordate sectorului companiilor nefinanciare, potrivit datelor din martie 2021).

Companiile încă apelează la creditele în valută, în timp ce populaţia s-a reorientat în ultimii ani către împrumuturi în moneda naţională.

După valoarea activelor totale, cel mai mare IFN a fost anul trecut Unicredit Leasing, cu 5,3 miliarde de lei, reprezentând 13% din total, urmat de BCR Leasing, cu 2,7 mld.lei, Unicredit Consumer Financing, cu 2,3 mld.lei şi Deutsche Leasing România şi Impuls Leasing.

Rata creditelor neperformante (întârzieri la plata ratelor mai mari de 90 de zile), înregistrată de portofoliul de credite acordate de IFN-uri companiilor a fost de 2,5%, în timp ce în cazul populaţiei, datele BNR arată un nivel de 8,1% la sfârşitul lunii martie 2021.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
credite,
acordare,
companii,
miliarde

Citeşte pe Gandul.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.