Valul de falimente al start-up-urilor ameninţă economia SUA: Eşecurile companiilor private au crescut cu 60% în ultimul an în pofida entuziasmului pentru finanţarea firmelor AI

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 19 august 2024 39 afişări

Valul de falimente al start-up-urilor ameninţă economia SUA: Eşecurile companiilor private au crescut cu 60% în ultimul an în pofida entuziasmului pentru finanţarea firmelor AI

Eşecurile start-up-urilor din SUA au crescut cu 60% în ultimul an, pe măsură ce fondatorii au rămas fără banii strânşi în timpul boom-ului tehnologic din perioada 2021-22, ameninţând milioane de locuri de muncă în companiile sprijinite de capital de risc, situaţie care riscă să se răsfrângă asupra intregii economii a Statelor Unite, scrie Financial Times. 

Potrivit datelor furnizate de Carta, care oferă servicii companiilor private, închiderile de start-up-uri sunt în creştere accentuată, chiar şi în condiţiile în care miliarde de dolari din capitalul de risc se varsă în întreprinderi AI.

Carta a declarat că 254 dintre clienţii săi susţinuţi de capital de risc au dat faliment în primul trimestru al acestui an. În prezent, rata falimentelor este de peste şapte ori mai mare decât în 2019, momentul în care Carta a început să înregistreze eşecurile întreprinderilor. 

Săptămâna trecută, compania de tehnologie financiară Tally a devenit cea mai recentă victimă. Furnizorul de instrumente de gestionare a creditelor, aflat de nouă ani pe piaţă, a fost evaluat la 855 de milioane de dolari într-o rundă de finanţare din 2022 şi a obţinut mai mult de 170 de milioane de dolari de la mari societăţi de capital de risc, inclusiv Andreessen Horowitz şi Kleiner Perkins. 

Fondatorul Tally, Jason Brown, a declarat într-o postare pe LinkedIn că societatea din San Francisco a fost „în imposibilitatea de a asigura finanţarea necesară pentru a ne continua operaţiunile”.

Aceasta se adaugă unei liste de închideri de companii cu profil înalt din ultimul an. Printre acestea se numără site-ul de live-streaming Caffeine, care a strâns peste 250 de milioane de dolari de la investitori precum Fox Corp, Andreessen şi Sanabil Investments, o ramură a fondului suveran de investiţii al Arabiei Saudite; start-up-ul din domeniul sănătăţii Olive, evaluat ultima dată la 4 miliarde de dolari în 2021; şi compania de camioane Convoy, evaluată la 3,8 miliarde de dolari în 2022.

Colapsurile fac parte dintr-o ajustare dureroasă pentru întreprinderile nou-înfiinţate, declanşată de creşterea ratelor dobânzilor în 2022. Investiţiile de capital de risc în întreprinderile aflate la început de drum au scăzut vertiginos, în timp ce datoriile de risc au scăzut în urma prăbuşirii Silicon Valley Bank anul trecut, lăsând multe întreprinderi nou-înfiinţate în încapacitate de funcţionare.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.