Varză lângă H&M? Roşii lângă McDonald's? Se pot transforma pieţele agroalimentare în "malluri-pieţe" precum deja există în Vest?

Autor: Bogdan Alecu Postat la 10 noiembrie 2020 89 afişări

Varză lângă H&M? Roşii lângă McDonald's? Se pot transforma pieţele agroalimentare în "malluri-pieţe" precum deja există în Vest?

Pieţele agroalimentare se vor transforma în următorii ani, iar acestea vor urmări un trend care deja există în Vest – acela de piaţă unde mâncarea se poate cumpăra dar şi consuma în acel spaţiu. Astfel micii producători vor avea acces la infrastructura unui centru modern, unde sunt respectate toate regulile, iar clienţii vor putea cumpăra produse direct de la micii producători.

"În marile magazine, în centrele comerciale avem acum un control mult mai mare pe timp de pandemie – temperatura este luată la interare, este limitat numărul persoanelor din interior şi sunt sisteme care fac această numărătoare. În Spania, Polonia vedem deja pieţe unde se pot realiza şi cumpărături, dar se poate lua şi masa. Vom vedea schimbări în comportamentul de consum şi vom vedea un nou tip de piaţă, mai aproape de comunitate", a explicat Carmen Ravon, Head of Advisory & Transaction, Retail în cadrul companiei de consultanţă imobiliară CBRE.

Spre exemplu în Turcia, în Istanbul există Istinye Park, unde piaţa agroalimentară are şi restaurante şi magazine, iar în din Italia a pornit conceptul slowfood al Eataly, unde se pot cumpăra ingredientele, iar acestea să fie preparate pe loc.

Discuţia de retail modern vs. pieţele agroalimentare a revenit în forţă în condiţiile în care Guvernul a decis ca pieţele din hale să fie închise pe fondul implementării noilor norme împotriva răspândirii coronavirus, iar mallurile şi centrele comerciale să rămână deschise.

Pe de altă parte, Ministerul Agriculturii nu are studii privind numărul sau traficul din pieţele agro-alimentare româneşti ori vânzările pe care le au. Câţi oameni vor fi afectaţi de măsura luată de guvernanţi? Unde să-şi ducă marfa? Care vor fi pierderile?

Piaţa Obor, cea mai mare din Capitală, unde merg zilnic în medie 10.000 de persoane şi găzduieşte 250 de producători şi 200 de agenţi economici, a luat în weekend măsurile de protecţie necesare împotriva noului coronavirus pentru a rămâne deschisă, deşi din cauza ei guvernanţii au hotărât închiderea tuturor pieţelor agro-alimentare acoperite.

Ministrul agriculturii, Adrian Nechita Oros, a scris pe pagina sa de Facebook că este convins că primarii responsabili şi administratorii de pieţe vor găsi soluţii ca toţi producătorii agricoli să poată în continuare să-şi vândă marfa în pieţe.

Producţia românească de fructe şi legume din 2019 a fost de 5 milioane de tone, potrivit datelor de la INS. Românii consumă anual 3,3 milioane de legume proaspete şi produse derivate din legume, 1,85 milioane de tone de cartofi şi peste 2 milioane de tone de fructe, iar cea mai mare parte din acestea sunt produse local.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
agroalimentare,
transformare,
h&m,
mcdonald's

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.