VIAŢĂ DE CORPORATIST – Izolat la domiciliu

Autor: Ioana Matei Postat la 20 mai 2020 271 afişări

Cum s-a schimbat agenda angajaţilor şi executivilor din România în contextul pandemiei? Business MAGAZIN şi-a propus să afle principalele lor preocupări într-o serie de interviuri video şi audio, realizate, cum altfel, decât „din sufragerie”. Continuăm însă şi după întoarcerea la birou.

Emisiunea „Viaţa de corporatist” continuă şi după izolare. Dacă vreţi să abordăm anumite subiecte sau anumiţi invitaţi, scrieţi-ne pe adresa ioana.matei@businessmagazin.ro.

Pentru o asociere cu acest proiect, scrieţi-ne pe adresa marcela.tuila@m.ro.


Cum va arăta viaţa după izolare?

Invitat: Alexandru Dincovici, sociolog, fondator Izibiz Consulting

„Izolarea ar putea să ne facă oameni răi - majoritatea ştirilor pe care le auzim sunt negative, există informaţii contradictorii, mereu e prezentat un vinovat pentru asta, există tot felul de teorii ale conspiraţiei în perioada aceasta.”


De ce nu este munca de acasă atât de uşoară pe cât speram?

Invitat: Lavinia Ţânculescu, doctor în psihologie, specializat în psihologia muncii şi organizaţională

„Imaginaţi-vă mintea care funcţionează ca un procesor în permanenţă ocupat cu gânduri, griji. Anxietatea înseamnă de fapt că îmi fac mereu griji, mă tem să nu se întâmple ceva rău, îmi este teamă de lucruri, sunt absorbit de problemele mele - sunt foarte tulburat de evenimente şi mă preocupă faptul că nu ştiu cum vor evolua lucrurile. Ne gândim că nu ne vom adapta, or toate acestea  ţin de scenariul catastrofic că s-ar putea să nu reuşim.”  


Ce facem cu copiii deveniţi „colegi de serviciu” în izolare?

Invitat: Dan Prediger, fondator Karin Kid's Academy

„Este ideal ca părintele să aibă cu copilul o activitate care îi place acestuia din Urmă. Activitatea cea mai îndrăgită de copii este activitatea în care copilul este educatorul, în care se simte important. Dacă tu constaţi că ai un copil căruia îi place pictura, organizează-i activităţile în acest sens, la fel şi în situaţia construcţiilor etc.  Activităţile trebuie să aibă finalitate, iar copiii să fie mândri şi apreciaţi pentru ce au făcut. ”


Cum ar trebui să ne cheltuim banii pe timp  de criză?

Invitat: Nicoleta Deliu, şef de comunicare BCR şi coordonator Şcoala de bani

„Trăim o realitate care sper să ne arate mai concret nevoia de a avea un fond de urgenţă pus deoparte din care să putem supravieţui o perioadă în care veniturile ori ne scad, ori dispar. Specialiştii spun că fondul de urgenţă ar trebui să acopere undeva între 3 şi 6 luni de supravieţuire.” 


Creşte natalitatea după coronavirus şi vom avea o generaţie de „coronials”?

Invitat: Romulus Oprica, sociolog, managing partner BrandBerry

„Vom trece cu toţii prin criza de 40 de ani, indiferent de vârstă. De ce? Te gândeşti la ce ai făcut până acum, la ce este cu adevărat esenţial, la ce îţi place, ce vrei să faci, realizezi că nu eşti veşnic, că poţi să ai probleme serioase în orice clipă şi atunci îţi prioritizezi altfel acţiunile, relaţiile, aşteptările, dorinţele. Asta se întâmplă de fapt şi la vestita criză de 40 de ani, când zici: <<Am trecut de jumătatea vieţii, ce am făcut şi ce vreau să fac de acum încolo?>>. Nici nu mai eşti foarte atent să îi mulţumeşti pe toţi, să fii atent la ceilalţi şi atunci încerci să fii mai introspect.”


Despre educaţie, turism şi antreprenoriat în vremuri de pandemie

Invitat: Dragoş Anastasiu, preşedinte Grup Eurolines, parte din echipa Super Teach Romania

„Eu am o investiţie în unul dintre cele mai izolate locuri ale României - în Delta Dunării, unde nu se ajunge decât cu barca, este un sat care acum 30 de ani avea 3.000 de locuitori, acum mai are vreo 500. Şcoala avea două clase de a opta de 30 de copii, acum toată şcoala, clasele 1-8, înseamnă 30 de copii. Nimeni nu m-a contactat să îmi vorbească despre nevoile lor. Mentalitatea Super Teacherului este să nu stea - să vină, să mă bată la cap, să bată la uşă, să îmi scoată donaţia cumva din buzunar. Am realizat şi că în Deltă pot face o clasă I de 15 copii cu un învăţător dedicat, să unesc prin internet mai multe comunităţi şi să fac asta prin Zoom, iar profesorul sau învăţătorul respectiv să se mute când şi când dintr-o localitate în alta. Descoperim şi oportunităţi la care eu nu mă gândisem înainte.”


Unde vom mai merge în vacanţă după pandemie şi când vom putea reîncepe să călătorim?

Invitat: Răzvan Pascu, consultant în turism, fondator Travel Communication

„E dificil de făcut proiecţii în acest moment, dar cel puţin anul acesta vacanţele vor fi cumpărate de astăzi cu plecare peste trei zile sau peste o săptămână. Nu cred că cineva îşi va cumpăra vacanţe pentru august în mai sau iunie. Vacanţele exotice şi îndepărtate vor fi cât de cât mai puţin afectate fiindcă cei care le cumpără au venituri mai mari şi nu sunt ultimii bani pe care îi plăteau pe astfel de vacanţe, pe de altă parte, aceste vacanţe se vindeau pe un termen foarte îndelungat.”


Cum se va schimba modul în care muncim după izolare?

Invitat: Constantin Gîlcă, avocat specializat în dreptul muncii

„Ce sens are să te duci să stai într-o clădire nou-nouţă, la birou, în 10-20 de metri pătraţi, când pe perioada zilei casa ta este goală? Un individ «consumă» două clădiri, ceea ce este un nonsens. De ce să faci drumuri când tu poţi să lucrezi de fapt de acasă, folosind spaţiul tău? Are sens să foloseşti o clădire cum sunt marile clădiri de birouri, pentru sute de milioane de lei care se consumă pe întreţinere, când tu poţi să lucrezi de acasă? Până la urmă casa ce a devenit? Casa a devenit un fel de hotel în care dormim şi atunci se va schimba paradigma, casa va deveni şi locul meu de muncă, ceea ce a fost înainte de perioada industrializării.”


Cum vor arăta locurile în care ne vom petrece timpul liber după pandemie?

Invitaţi: Sebastian Mîndroiu şi Radu Călin, fondatori PickTwo Studio

„Restaurantele mici vor funcţiona relativ normal, aşa cum funcţionează şi acum, şi cred că va exista o creştere a activităţii pe segmentul de livrări la domiciliu. O problemă mai mare va fi la restaurantele de peste 40 de locuri, acolo vor exista pe termen lung o serie de măsuri care vor limita apropierea între persoane - fenomen care se întâmplă şi în China, inclusiv la nivelul de mese.”


Care sunt problemele emoţionale cu care se confruntă angajaţii în perioada izolării?

Invitat: Simona Chesăraicu, psiholog, facilitator mindfulness

„A fost o ocazie pentru mulţi dintre noi să reflectăm la cum arată şi viaţa profesională, şi viaţa de familie, la ce e important, la ce nu e important, care sunt valorile după care ne-am ghidat, cât de mult am nevoie, cât de mult nu am nevoie - cu siguranţă am reflectat mulţi dintre noi, iar asta ne va duce la un fel nou de a ne raporta şi la muncă, şi la echipă, şi la ceea ce se întâmplă. Mai mult decât atât, creierul nostru a învăţat un model nou de funcţionare prin neuroplasticitate - a învăţat un model care nu exista până ieri şi dacă îl învăţ cu răbdare şi cu tehnică bună azi, el va funcţiona după un model nou. Ne putem învăţa şi dezvăţa de aproape orice, cel puţin aşa ne spun neuroştiinţele.”


Ne mai întoarcem sau nu la birou?

Invitaţi: Silvia Luican, sociolog şi fondator Izidata,  Nansi Lungu, lector universitar, specialist în psihologia consumatorului

„Munca de acasă a fost percepută pozitiv, dar implică o serie de capcane. .”  


Cum se va transforma piaţa muncii de la goana după talente a angajatorilor la goana după joburi a angajaţilor?

Invitat: Dan Puică, CEO BestJobs

„Suntem iarăşi în 2009 şi candidaţii vor fi dispuşi la sacrificii şi vor accepta situaţii pe care nu le-ar fi acceptat înainte de criză. Este ceva caracteristic unei perioade  de scădere economică care cu siguranţă se va vedea şi probabil dimensiunea sau impactul ei vor depinde de cât de mult durează această criză.” 


Cum vor arăta cabinetele stomatologice la întoarcerea din izolare?

Invitat: Ionuţ Leahu, fondator Dr. Leahu

„A urmat o perioadă interesantă după 23 martie în care industria a închis complet totul - de ce spun interesantă, pentru că am rămas deschişi în cele şase oraşe în care suntem prezenţi şi am fost extrem de solicitaţi. Într-o lună şi jumătate am avut peste 6.000 de solicitări telefonice şi am tratat peste 1.500 de urgenţe efective - nu pot spune că ne-am relaxat total, ci activitatea a mers în antiteză cu ce facem noi - prevenţia.” 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.