Viaţa unei tinere care a renunţat la jobul într-o corporaţie, pe care îl ura, în favoarea lucrului în regim freelancing şi câţi bani câştigă acum

Autor: Andra Stroe Postat la 07 august 2019 1954 afişări

Morgan Overholt, o tânără de 31 de ani din SUA, povesteşte despre impactul pe care l-a avut asupra carierei şi al vieţii sale renunţarea la jobul dintr-o corporaţie în favoarea lucrului în regim freelancing.

 Viaţa unei tinere care a renunţat la jobul într-o corporaţie, pe care îl ura, în favoarea lucrului în regim freelancing şi câţi bani câştigă acum

„Întotdeauna am visat la o carieră de succes într-o corporaţie. Ştiam că, dacă lucrez destul de mult, într-o zi mi-aş fi pus numele pe uşa biroului meu din colţ, într-o clădire mare din centrul oraşului. Cu toate acestea, la numai 31 de ani, m-am trezit blocată într-un loc de muncă pe care începusem să-l urăsc. Mă simţeam prost plătită, suprasolicitată, nerespectată şi lipsită de creativitate. Astfel, într-o dimineaţă ploioasă de aprilie, am intrat în biroul şefului meu, i-am spus că demisionez şi am pornit în căutarea succesului după propriile-mi reguli”, povesteşte ea, citată de Business Insider.

Astăzi, Overholt lucrează în regim de freelancer ca designer grafic şi câştigă în jur de 200.000 de dolari pe an, din propriul birou amplasat în centrul oraşului Miami.

Ea spune că deşi percepţia asupra acestui regim de lucru devine din ce în ce mai pozitivă, pe măsură ce tot mai mulţi profesionişti adoptă acest stil de viaţă, există încă o serie de concepţii greşite despre acest tip de carieră. Iată câteva dintre aceste mituri:

Mitul 1: Lucrul în regim de freelancing este insabil şi nu îţi oferă o certitudine

„Venitul meu este mult mai stabil decât în perioada în care lucram pentru o companie, cu program de la 9:00-17:00”, spune designerul.

O mulţime de oameni îşi pierd locul de muncă în fiecare zi din cauza unor circumstanţe care nu ţin de ei, cum ar fi recesiunea economică sau disponibilizările. Chiar dacă nu aţi trecut printr-o situaţie de genul acesta cu siguranţă cunoaşteţi pe cineva care a întâmpinat această problemă şi ştiţi cât de dificil este un astfel de moment. Când lucrezi pentru un angajator, îi încredinţezi acestuia bunăstarea, ba chiar soarta ta. În schimb, atunci când lucrezi pe cont propriu, poţi avea mai multe surse de venit sau poţi semna pentru mai multe contracte. În cel mai rău caz, pierzi unul, dar îl poţi înlocui rapid cu un altul, care se poate dovedi mai avantajos, cu mai puţine ore de muncă şi mai mulţi bani. Oportunităţile de carieră pentru freelanceri sunt nelimitate.

Mitul 2: Nu poţi câştiga suficien de mulţi bani pentru a te întreţine

„Ca salariată câştigam 75.000 de dolari pe an. Acum, câştig anual în jur de 200.000 de dolari, iar veniturile cresc constant”, susţine Overholt.

Potrivit datelor Upwork and Freelancers Union, 82% dintre freelanceri spun că au venituri mai mari decât colegii şi prietenii lor angajaţi în companii, cu nivel de experienţă şi domeniu de lucru similare. „Clienţii apreciază calitatea şi sunt dispuşi să plătească pentru asta. Un designer grafic care lucrează pe cont propriu poate pretinde chiar şi peste 200 de dolari pe oră”, adaugă designerul.

Mitul 3: Freelancingul este fad

„Freelancingul nu este fad. Ca freelancer conduci propriul business, oricât de mic ar fi. Personal, nu iau în calcul întoarcerea la un job obişnuit. Ca mulţi alţi freelanceri şi anreprenori, sunt mândră de cariera pe care am construit-o. Credeţi-mă, odată ce simţi gustul libertăţii nu vei vrea să te întorci niciodată din drum”, mai spune tânăra.

Potrivit studiului amintit mai sus, 76% dintre freelanceri spun că au fost mai feiriciţi după ce au renunţat la joburile „tradiţionale”. Mai mult, 54% spun că nu există un salariu suficient de mare care să îi convingă să se întoarcă la vechiul regim de lucru.
Numărul total de persoane care lucrează pe cont propriu a crescut în ultimii ani, în SUA, cu 11%, cu peste 3,7 milioane de freelanceri. „Nimic nu vine fără efort, dar cu cantitatea potrivită de muncă şi dedicare, succesul este garantat”, încheie Overholt.

După toate acestea, cine nu ar prefera să îşi fixeze propriul orar de lucru, propriul salariu şi să fie propriul şef?

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
renuntare,
tanara,
castigare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.