VIDEO. Asociaţia patronală din soft şi servicii continuă seria de critici la adresa proiectului privind înfiinţarea platformei de cloud guvernamental. „Proiectul lansat în transparenţă decizională pe 16.03.2022 nu respectă linia discutată”
Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea platformei de cloud guvernamental nu respectă principii precum piaţa liberş sau evitarea centralizării excesive, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) în cadrul unei conferinţe de presă.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind înfiinţarea platformei de cloud guvernamental nu respectă principii precum piaţa liberş sau evitarea centralizării excesive, au declarat reprezentanţii Asociaţiei Patronale a Industriei de Software şi Servicii (ANIS) în cadrul unei conferinţe de presă.
Principalele probleme semnalate, din nou, de ANIS, sunt:
• „Îngrădirea inovaţiei şi progresului tehnologic la nivelul instituţiilor publice. Capabilităţile viitorului cloud guvernamental vor fi în mod cert net inferioare soluţiilor de cloud public disponibile astăzi.
• Îngrădirea accesului la piaţa liberă prin centralizarea procesului de achiziţie la ADR a soluţiilor de tip SaaS, cu următoarele consecinţe:
o Eliminarea liberei concurenţe va duce la diminuarea sau chiar eliminarea investiţiilor pentru dezvoltarea unor soluţii noi, revoluţionare. În lipsa unei pieţe libere, concurenţiale, companiile si startupurile româneşti creatoare de produse software, care şi în prezent îşi găsesc în mare parte clienţi din sectorul public în afara graniţelor României, vor fi vor fi excluse în totalitate;
o Îngrădirea accesului instituţiilor la piaţa liberă va avea un impact direct negativ asupra antreprenorilor români care au produse adresate instituţiilor statului, precum şi a instituţiilor care au făcut deja paşi importanţi pe drumul digitalizării;
• Interzicerea utilizării de software open-source în infrastructura de bază a cloud-ului guvernamental (PaaS) va bloca orice şansă de dezvoltare a acestui cloud (interzicerea apare prin solicitarea ca orice software din zona de PaaS guvernamental să fie proprietatea publică a statului, lucru evident imposibil pentru software open-source);
• Interzicerea de facto a utilizării de tehnologii noi, cu potenţial în zona administrativă, cum ar fi tehnologiile distribuite, de tip blockchain, care nu vor fi compatibile cu cloudul guvernamental;
• Puterea discreţionară de a forţa oricând, orice instituţie să se mute în cloudul guvernamental va duce la blocaje în achiziţiile publice, care au apărut deja în situaţia în care OUG nici măcar nu este oficială încă.
Instituţiile nu vor mai achiziţiona software până nu vor fi sigure că soluţiile pot fi mutate în cloudul uvernamental, care nu există, şi a cărui disponibilitate operaţională va necesita un timp considerabil.”
Urmăriţi în clipul video ataşat câteva dintre declaraţiile făcute de reprezentanţii ANIS în cadrul conferinţei.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro