VIDEO. Primăria Sectorului 3 asfaltează fără motiv spaţii verzi de sute de metri pătraţi şi schimbă trotuare şi borduri noi fără să fie necesar

Autor: Miruna Diaconu Postat la 15 septembrie 2023 49 afişări

Primăria Sectorului 3 din Bucureşti acoperă sute de metri pătraţi de spaţii verzi cu ciment şi asfalt în tăvălugul pe care l-a pornit pentru a schimba fără niciun fel de raţiune trotuare şi borduri în stare perfectă, puse abia în urmă cu 5-6 ani, care sunt înlocuite cu dale şi noi borduri. Circa 230 de metri pătraţi de gazon asigură unei familii formate din patru membri necesarul de oxigen într-o zi, potrivit The Lawn Institute, o instituţie din SUA care finanţează cercetări despre beneficiile gazonului şi a ierbii.

După cum se poate vedea în imaginile alăturate (foto 1, 2, 3), ieri, Primăria Sectorului 3 era în plin proces de a scoate bordurile şi de a asfalta un spaţiu verde aflat în mijlocul unei parcări amenajate în zona străzilor Mircea Vodă / Nerva Traian.

Ieri dimineaţă, primăria Sectorului 3 era în plin proces de a scoate bordurile în stare bună şi de a asfalta un spaţiu verde aflat în mijlocul unei parcări amenajate în zona străzilor Mircea Vodă / Nerva Traian.

La intervenţia locatarilor din zonă către Garda de Mediu, aceasta a cerut suspendarea lucrărilor. Nu este clar care va fi urmarea. Solicitat de locatari ai zonei să oprească distrugerea spaţiului verde prin asfaltare, primarul Robert Negoiţă a răspuns iniţial apelului, apoi nu a mai comunicat.

În aceeaşi zonă, după cum se poate vedea în fotografiile 4, 5, 6, primăria a asfaltat un spaţiu verde de circa 600 metri pătraţi pe care l-a redus la unul de 20 metri pătraţi pentru a amenaja parcări. Situaţia a fost semnalată şi Poliţiei Locale Sector 3 de către locatarii din zonă, fără urmări.

Primăria a asfaltat un spaţiu verde de circa 600 metri pătraţi pe care l-a redus la unul de 20 metri pătraţi pentru a amenaja parcări.

De altfel, în tot sectorul 3 sunt sparte trotuarele din asfalt în stare foarte bună şi sunt înlocuite cu dale (fotografiile 7, 8, 9).

De asemenea, sunt schimbate borduri în stare foarte bună şi sunt înlocuite cu noi borduri amplasate la o înălţime periculoasă pentru copii şi vârstnici. Noile trotuare sunt îngustate, multe din ele nepermiţând trecerea a două persoane concomitent. Este vorba, practic, de o risipă a banilor publici, a banilor cetăţenilor sectorului 3 şi nu este clar de ce situaţia, care este semnalată de foarte mult timp de către cetăţeni şi mass-media, nu intră în atenţia Prefecturii şi/sau a Curţii de Conturi, care ar trebui să aibă o supraveghere a modului în care sunt cheltuiţi banii publici.

În condiţiile în care România se împrumută cu 7-8% pe an la euro pe 30 de ani şi guvernul caută, prin toate mijloacele, să mai facă rost de bani din cauza deficitului bugetar peste aşteptări, o primărie precum este cea a Sectorului 3 aruncă pur şi simplu cu banii demolând trotuare şi borduri în stare foarte bună şi cheltuind alţi bani pentru dale şi alte borduri noi.

Când sunt întrebaţi, muncitorii care execută aceste lucrări spun că toate sunt decizii ale primarului şi nu pot face decât ce li se ordonă.

În loc să investească în campusuri şcolare moderne, de nivelul celor din sectorul privat, şi/sau cabinete medicale moderne, de nivelul celor din sectorul privat, banii cetăţenilor din Sector 3 sunt risipiţi în aceste lucrări de infrastructură fără raţiune.

Nu sunt date câţi metri pătraţi spaţii verzi au fost distruşi în urma acestor lucrări şi nu sunt date pe site-ul primăriei cât costă bugetul Sectorului 3 această operaţiune de demolare a trotoarelor de asflat, a bordurilor şi de înlocuire a lor cu dale şi alte borduri. Locuitorii sunt nemulţumiţi de înlocuirea trotuarelor cu dale, inclusiv pentru cărucioarele de copii  mersul pe dale înseamnă un tremur continuu, deranjant pentru bebeluşi.

Primăria Sectorului 3 ar trebui să încurajeze folosirea bicicletelor şi a transportului în comun, prin construirea de parcări securizate de biciclete şi a pistelor de biciclete. De asemenea, ar trebio de fapt descurajată înfiinţarea de noi parcări şi chiar desfiinţarea unora dintre ele pentru crearea de spaţii verzi, eventual prin taxe suplimentare astfel încât să fie determinaţi locuitorii să renunţe la a doua maşină pe familie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.