Viitorul plăţilor cu bancnote: Banca Angliei plănuieşte integrarea unei monede digitale în sistemul fiscal

Autor: Eduard Ivanovici Postat la 22 martie 2020 276 afişări

Viitorul plăţilor cu bancnote: Banca Angliei plănuieşte integrarea unei monede digitale în sistemul fiscal

Banca Angliei ia în considerare introducerea bancnotelor electronice pentru consumatori şi business-uri, potrivit BBC.

„Suntem în mijlocul unei revoluţii a plăţilor”, a declarat guvernatorul Mark Carney, adăugând că Banca trebuie să cerceteze detaliat felurile în care pot funcţiona banii electronici.

Carney a mai spus că schimbarea va completa, nu va înlocui, bancnotele clasice, în condiţiile în care oamenii încă au nevoie de bani cash. Însă mişcarea ar putea deschide uşa banilor programabili către o integrare tot mai accentuată în sistemul fiscal sau în aparatele casnice.

Bancnotele au fost principalul mod de plată între indivizi şi băncile centrale timp de 300 de ani, spune Banca, adăugând că valoarea totală a bancnotelor din Marea Britanie era aproape să atingă un maxim istoric, însă oamenii au făcut tot mai puţine tranzacţii cash.

Guvernatorul a spus că firmele de tehnologie financiară au început să ofere noi forme de bani şi noi moduri de plată, însă este important să ai o monedă creată de o bancă centrală de încredere.

Astfel, Banca ia în considerare o Monedă Digitală a Băncii Centrale, care ar fi exprimată în lire sterline, exact ca bancnotele cu care ne-am obişnuit.

În consecinţă, 10 lire digitale ar valora cât o bancnotă de 10 lire sterline.

Sistemul ar fi diferit de banii digitali păstraţi într-un cont bancar şi de criptomonede, fiind garantat de bancă, nu de o afacere comercială. Clienţii vor putea să plătească fără să li se înregistreze toate datele tranzacţiei, ceea ce ar genera un nivel asemănător de anonimat cu cel al banilor cash.

În 2020, se estimează că un miliard de persoane folosesc o aplicaţie mobilă de plată, numărul urmând să crească la 1,31 miliarde până în 2023. În 2008, piaţa globală de plăţi mobile era de aproximativ 881 miliarde de dolari. Până în 2024, numărul va ajunge la 3.081 de miliarde, conform merchantsavvy.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
banca angliei,
bancnote,
integrare,
sistem,
monede

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.