Viitorul snus-ului suedez în Uniunea Europeană este încă incert pe fondul evaluării directivei privind tutunul

Postat la 25 octombrie 2023 121 afişări

Viitorul snus-ului suedez, un produs din tutun pentru uz oral interzis în prezent în UE, va fi decis pe baza evaluării în curs a directivei privind tutunul, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene pentru Euractiv.

Snus este interzis în UE din 1992, dar este încă folosit în Suedia şi în ţările din afara UE, inclusiv Elveţia şi Norvegia. „Suedia a negociat o exceptare de la interdicţie în cadrul negocierilor sale de aderare, cu condiţia ca produsul să nu fie vândut în afara Suediei”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Snus a apărut în Suedia în secolul al XVIII-lea şi este considerat unul dintre primele produse noi din tutun. Secole mai târziu, alte produse, inclusiv tutunul încălzit, ţigările electronice sau săculeţii cu nicotină, au apărut ca alternative la fumat şi şi-au găsit locul în directiva UE privind tutunul.

Întrebat dacă acesta ar putea fi şi cazul snusului, oficialul Comisiei a spus: „În prezent evaluăm cadrul legislativ pentru controlul tutunului, care include Directiva 2014/40/UE privind produsele din tutun, Directiva 2003/33/CE privind publicitatea la tutun şi alte politici legate de controlul tutunului în UE. Următorii paşi în ceea ce priveşte Directiva privind produsele din tutun vor fi decisi pe baza rezultatelor evaluării”.


UE îşi propune să aibă o „generaţie fără tutun” până în 2040 în Planul său de combatere a cancerului. Tutunul este cunoscut drept „cel mai mare risc de sănătate care poate fi evitat în UE”, cu 27% din toate tipurile de cancer atribuite utilizării sale.

În 2023, Suedia va deveni probabil prima ţară din UE care va crea o generaţie „fără fum”, deoarece se preconizează că prevalenţa fumatului va scădea sub 5%.

Nu mai eu un secret pentru nimeni

Patrik Strömer, secretarul general al Asociaţiei Suedeze a Producătorilor de Snus, a declarat pentru Euractiv că a fost creată o „situaţie unică” după interdicţia UE, care ajută la compararea datelor de sănătate publică.

„Cifrele sunt extrem de benefice pentru ţara snusului în ceea ce priveşte mai multe boli asociate fumatului”, a spus el.
El a atribuit, de asemenea, interdicţia UE a consumului de snus „în principal lipsei de cunoştinţe”.

„A fost ceva exotic sau o noutate şi, fără tradiţie în ţările membre la acea vreme, era mai uşor să interzici produsul decât să afli mai multe. Există argumentul că „nu vrem mai multe produse de genul acesta”, lăsând de fapt 80 de milioane de fumători fără altă opţiune decât să renunţe sau să moară, dar este greu de recunoscut că ai făcut ceva greşit timp de zeci de ani. ”, a notat el.
În prezent, snusul tradiţional este fabricat în principal de cei cinci cei mai mari producători.

Dar, potrivit lui Strömer, există şi un hobby tot mai popular de a face snus acasă, astfel sunt câteva mii de oameni care îşi fac propriile snus-uri în zilele noastre.

„Aceşti oameni nu sunt companii şi este perfect legal în Suedia să produci snus pentru nevoile proprii. Pe piaţă au intrat şi unele companii minore în ultimii doi ani, cu produse de nişă şi într-un interval de preţ mai premium”.

Acciza specială pentru snus şi săculeţii cu nicotină creşte bugetul de stat cu aproximativ 300 de milioane de euro anual, în timp ce guvernul suedez a plănuit, de asemenea, să reducă taxa pe snusul tradiţional în 2024, a adăugat Strömer.

„Bănuiesc că suedezii încep să devină mândri de tradiţia îndelungată a snusului şi, de asemenea, devin mai informaţi în legătură cu faptul că Suedia are de departe cea mai scăzută prevalenţă a fumatului din UE. Dar cu 80 de milioane de fumători în UE şi 1,2 miliarde de fumători în întreaga lume, nu mai putem păstra această tradiţie ca pe un secret naţional”, a spus el.

Karl Fagerström, profesor asociat şi cercetător pe tutun şi nicotină, consideră că este „ciudat” că, folosind aceleaşi date, autorităţile sanitare din SUA au recunoscut snusul ca fiind mai puţin dăunător şi l-au permis să intre pe piaţă, în timp ce UE l-a interzis.

„Cred că este ceva foarte emoţional. A existat o interdicţie cu mult timp în urmă, acum aproape 30 de ani. Şi cred că aici este multă psihologie. De asemenea, dacă ridici o interdicţie, recunoşti că ai greşit”, a spus el.

Date contradictorii, dar jurisprudenţă clară

Dr. Fagerström s-a referit la datele OMS care arată, în opinia sa, că bărbaţii suedezi au cea mai scăzută rată a deceselor cauzate de fumat din UE.

„Rata deceselor suedeze cauzate de tutun este cu 40% mai mică decât media din UE”, a spus el.
Referindu-se la factorii de risc globali, el a remarcat că niciun deces în exces nu poate fi atribuit snusului suedez.
În 2018, datele au arătat că Suedia a avut cea mai scăzută rată a cancerului pulmonar – factorul de risc numărul unu al fumatului – din UE.
Însă europarlamentarul italian Alessandra Moretti (S&D) s-a referit la studii care arată că snusul este legat de alte boli.

„Snus probabil nu provoacă cancer pulmonar, dar este legat de multe alte boli, cum ar fi bolile cardiovasculare şi alte tipuri de cancer ale sistemului digestiv”, a spus ea pentru Euractiv Italia la sfârşitul anului 2022.

„Pentru a reduce numărul fumătorilor, nu trebuie să-i condamnăm la o altă dependenţă”, a adăugat ea.
La rândul său, doctorul Fagerström refuză acest argument, spunând că ratele cancerului oral sunt naturale în Suedia sau chiar „foarte scăzute în Suedia în comparaţie cu alte ţări”.

„Din nou, acest lucru este cauzat de faptul că fumatul este un factor de risc pentru cancerele orale. Snusul suedez pare să nu fie un astfel de factor de risc”, a spus el. „Un lucru care ar trebui evitat este folosirea snus-ului în timpul sarcinii. Ca în cazul oricărui consum de droguri, nici nicotina nu trebuie utilizată în timpul sarcinii”, a spus el.

Deşi datele par contradictorii în această privinţă, Curtea de Justiţie a UE a decis în mod clar că „produsele din tutun pentru uz oral rămân dăunătoare sănătăţii, creează dependenţă şi atrag tinerii”.

„Atât din cauza potenţialului considerabil de creştere pe piaţă […], cât şi a introducerii unor medii fără fum, aceste produse sunt în mod special susceptibile să încurajeze persoanele care nu sunt încă consumatori de produse din tutun, în special tinerii, să devină consumatori. […] din cauza faptului că consumul lor este greu de observat”.
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
snus,
uniunea europeana,
tutun

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.