Vine sfârşitul erei fastfashion? Shein şi Temu, giganţii care au făcut furori cu preţuri imbatabile şi discounturi la toate colţurile, au intrat în colimatorul autorităţilor internaţionale care vor să controleze cu o mână de fier comerţul cu produse chinezeşti

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 03 februarie 2025 396 afişări

Vine sfârşitul erei fastfashion? Shein şi Temu, giganţii care au făcut furori cu preţuri imbatabile şi discounturi la toate colţurile, au intrat în colimatorul autorităţilor internaţionale care vor să controleze cu o mână de fier comerţul cu produse chinezeşti

Uniunea Europeană a pus ochii pe cele mai mari platforme de e-commerce din lume, printre care se numără Temu, Shein şi Amazon. Autorităţile europene vor să  tragă la răspundere giganţii din e-commerce pentru comercializarea unor produse periculoase sau ilegale, scrie FT.

Potrivit celui mai recent proiect european care vizează comerţul online, platformele de e-commerce ar fi obligate să furnizeze date despre marfa pe care urmează să o comercializeze înainte ca aceasta să ajungă în UE, ceea ce le permite autorităţilor să controleze şi să inspecteze coletele. Acest nou proiect care vizează marii jucători din e-commerce a fost lansat din cauza numărului tot mai mare de mărfuri periculoase sau contrafăcute care intră în Europa din Asia.

Numărul mărfurilor low-cost care au ajuns în Europa în 2024 a crescut de patru ori faţă de 2022. Mai mult mult de 90% din acestea au provenit din China.

În urma reformei, companiile de e-commerce vor fi nevoite să ofere mai multe date despre ce urmează să plece către Europa, dar şi să se asigure că ceea ce livrează este conform normelor şi cerinţelor europene. Tot în temeiul reformei, autorităţile vor să elimine anumite facilităţi pentru jucătorii din e-commerce, printre care se numără scutirea de la plata taxelor vamale pentru produse cu preţuri mai mici de 150 de euro, ceea ce le transformă totodată în produse eligibile pentru control şi inspectare.

Conform proiectului, datele vamale ale celor 27 de membri UE vor fi adunate la comun şi va fi înfiinţată o nouă autoritate vamală centrală a Uniunii Europene.

„EUCA va fi împuternicită să examineze mărfurile pe baza acestor date şi să identifice riscurile potenţiale, chiar înainte de sosirea acestora în UE. Acest lucru va permite autorităţilor vamale să aibă o imagine de ansamblu completă asupra lanţurilor de aprovizionare, anticipând controalele asupra importurilor şi exporturilor şi făcând recomandări de control către statele membre” se arată în document.

În temeiul unor norme separate care reglementează comportamentul pe piaţă al marilor platforme online, Comisia Europeană investighează deja Shein şi Amazon şi a iniţiat proceduri împotriva AliExpress şi Temu.

Pieţele online sunt scutite de răspundere pentru bunurile vândute pe site-ul lor de către alţi vânzători, cu excepţia cazului în care vând produse ilegale sau periculoase cu bună ştiinţă sau nu reuşesc să le elimine rapid atunci când sunt detectate.

Temu şi Shein au declarat anterior pentru FT că respectă normele UE.

Amazon a declarat că dispune de măsuri proactive pentru a preveni listarea pe site-ul său a produselor nesigure sau neconforme.

 

 

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
produse,
autoritati,
comert,
control,
intrare,
fier,
preturi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.