Visa se află sub presiune: Departamentul de Justiţie al SUA pregăteşte un proces antitrust major împotriva giganţilor plăţilor electronice

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 24 septembrie 2024 31 afişări

Visa se află sub presiune: Departamentul de Justiţie al SUA pregăteşte un proces antitrust major împotriva giganţilor plăţilor electronice

Departamentul de Justiţie al SUA se pregăteşte să iniţieze un proces antitrust împotriva Visa, acuzând compania de comportament anticoncurenţial, potrivit FT.

Surse familiare cu situaţia au declarat că procurorii federali intenţionează să depună plângerea încă de marţi, după ce DoJ a desfăşurat o investigaţie de mai mulţi ani asupra practicilor de afaceri ale Visa.

În 2021, Visa a dezvăluit într-un raport oficial că divizia antitrust a DoJ a solicitat informaţii despre posibilele încălcări ale legilor antitrust, care interzic comportamentele anticoncurenţiale şi monopoliste. Investigaţia s-a concentrat pe activităţile Visa legate de cardurile de debit în SUA, dar şi pe concurenţa cu alte reţele şi metode de plată.

Anul trecut, Visa a anunţat că procurorii au solicitat documente suplimentare în cadrul acestei anchete. Compania a declarat că s-a angajat să colaboreaze cu DoJ şi a afirmat, în 2021, că practicile sale privind cardurile de debit în SUA respectă legile aplicabile.

Departamentul de Justiţie şi Visa nu au comentat oficial situaţia. Potenţialul proces a fost raportat iniţial de Bloomberg.

După această ştire, acţiunile Visa au scăzut cu aproape 2% în tranzacţiile de după închiderea pieţei.

Nu este încă foarte clar dacă domeniile de interes dezvăluite anterior de Visa vor fi punctul central al viitorului proces intentat de DoJ.

Autorităţile antitrust au investigat şi concurenţii Visa. Anul trecut, Mastercard a ajuns la un acord cu Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) pentru a soluţiona acuzaţiile conform cărora ar fi forţat ilegal comercianţii să utilizeze reţeaua sa de plăţi pentru tranzacţiile cu carduri de debit.

La începutul acestui an, Visa şi Mastercard au convenit să reducă anumite comisioane percepute comercianţilor în cadrul unei înţelegeri care ar fi permis acestora să economisească 30 de miliarde de dolari în cinci ani. Totuşi, acordul a fost respins de un judecător federal.

Sub conducerea lui Jonathan Kanter, divizia antitrust a Departamentului de Justiţie a iniţiat o serie de cazuri importante, încercând să limiteze puterea companiilor mari, inclusiv din sectorul Big Tech. DoJ se află într-un proces împotriva Google, acuzând compania de monopolizare a pieţei publicităţii digitale, câştigând un alt proces în care Google a fost considerată monopolistă pe piaţa motoarelor de căutare online.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.