O voce importantă din lumea investiţiilor avertizează: Rezerva Federală este complet deconectată de la realitate şi trebuie să micşoreze dobânda de cel puţin cinci ori în 2024 dacă nu vrea să arunce SUA în recesiune

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 05 decembrie 2023 3867 afişări

O voce importantă din lumea investiţiilor avertizează: Rezerva Federală este complet deconectată de la realitate şi trebuie să micşoreze dobânda de cel puţin cinci ori în 2024 dacă nu vrea să arunce SUA în recesiune

Rezerva Federală trebuie să reducă ratele dobânzilor de cel puţin cinci ori anul viitor pentru a evita ca economia americană să intre în recesiune, potrivit managerului de portofolii Paul Gambles, scrie CNBC.

Gambles, cofondator şi managing partner la MBMG Group, consideră că Fed a rămas în urmă în ceea ce priveşte reducerea ratelor, iar pentru a evita un ciclu de înăsprire monetară extremă şi prelungită va trebui să ofere cel puţin cinci reduceri numai în 2024.

„Cred că politica Fed este acum atât de deconectată de factorii economici şi de realitate încât nu poţi face nicio presupunere despre momentul în care Fed se va trezi şi va începe să simtă cât de mult rău provoacă economiei", a avertizat Gambles.

Actuala rată de politică monetară din SUA se situează la 5,25%-5,50%, cea mai ridicată din ultimii 22 de ani. Traderii estimează acum o reducere cu 25 de puncte de bază încă din martie 2024.

Jerome Powell, preşedintele Rezervei Federale, a declarat vineri că este prea devreme pentru a declara victoria asupra inflaţiei, diluând aşteptările pieţei privind reducerea dobânzilor anul viitor.

„Ar fi prematur să concluzionăm cu încredere că am ajuns la o poziţie suficient de restrictivă sau să speculăm cu privire la momentul în care politica ar putea fi relaxată", a declarat Powell în comentariile pregătite.

Datele recente din SUA au semnalat o atenuare a presiunilor asupra preţurilor, însă Powell a subliniat că factorii de decizie intenţionează să „menţină politica restrictivă” până când vor fi convinşi că inflaţia se îndreaptă clar spre ţinta de 2% stabilită de banca centrală.

Cu toate acestea, pieţele financiare au perceput comentariile sale ca fiind dovish, trimiţând vineri principalii indici de pe Wall Street la noi maxime, iar randamentele titlurilor de trezorerie au scăzut puternic. Percepţia generală este că banca centrală americană a terminat efectiv cu creşterea ratelor dobânzilor.

Preţurile de consum din SUA au rămas neschimbate în octombrie faţă de luna precedentă, sporind speranţele că ciclul agresiv de majorare a ratelor de dobândă al Fed începe să reducă inflaţia.

Indicele preţurilor de consum al Departamentului Muncii, care măsoară un coş larg de bunuri şi servicii utilizate în mod obişnuit, a crescut cu 3,2% în octombrie faţă de anul precedent, dar a rămas stabil faţă de luna precedentă.

Investitorul veteran David Roche a declarat că dacă nu vor exista şocuri externe mari pentru inflaţia din SUA pe energie sau alimente, este „aproape sigur” că Fed a terminat cu creşterea ratelor, ceea ce înseamnă, de asemenea, că următoarea mişcare a ratei va o reducere a acestora.

„Vor rămâne la pragul de 3%, ceea ce cred că se reflectă deja în preţurile multor active. Nu cred că vom mai împinge inflaţia până la 2%. Este prea încorporată în economie.”, a declarat Roche, preşedinte şi strateg global la Independent Strategy.

Rămâne acum de văzut care sunt planurile Fed privind dobânzile la următoarea şi ultima şedinţă a anului, care va avea loc la 13 decembrie. Majoritatea jucătorilor de pe piaţă se aşteaptă ca banca centrală să lase ratele neschimbate.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.