Vodafone şi Google semnează un acord pe termen lung cu o valoare de peste 1 mld. dolari pentru servicii cloud, securitate cibernetică şi dispozitive în Europa şi Africa

Autor: Adrian Seceleanu Postat la 08 octombrie 2024 19 afişări

Grupul britanic Vodafone şi gigantul american Google au anunţat o extindere strategică a parteneriatului lor existent, cu o nouă perioadă de zece ani, cu scopul de a oferi noi servicii, dispozitive şi experienţe de televiziune milioanelor de clienţi Vodafone din Europa şi Africa, susţinute de Google Cloud şi de modelele AI generative Gemini de la Google, conform unui anunţ al celor două companii.

Vodafone şi Google semnează un acord pe termen lung cu o valoare de peste 1 mld. dolari pentru servicii cloud, securitate cibernetică şi dispozitive în Europa şi Africa

Grupul britanic Vodafone şi gigantul american Google au anunţat o extindere strategică a parteneriatului lor existent, cu o nouă perioadă de zece ani, cu scopul de a oferi noi servicii, dispozitive şi experienţe de televiziune milioanelor de clienţi Vodafone din Europa şi Africa, susţinute de Google Cloud şi de modelele AI generative Gemini de la Google, conform unui anunţ al celor două companii.

"Acordul include servicii de stocare, securitate şi asistenţă AI pentru clienţii Vodafone din 15 ţări, precum şi pentru partenerii săi din alte 45 de pieţe din întreaga lume, în timp ce Google va utiliza serviciile Vodafone de conectivitate fixă şi mobilă pentru a îmbunătăţi productivitatea forţei de muncă”, conform anunţului.

„Împreună, Vodafone şi Google vor aduce conţinut nou şi dispozitive bazate pe AI către milioane de consumatori. Folosind aceste servicii, clienţii noştri pot descoperi noi modalităţi de a învăţa, de a crea şi de a comunica, precum şi de a beneficia de conţinut TV, la o scară fără precedent,” a declarat Margherita Della Valle, CEO al Grupului Vodafone.

„Extinderea parteneriatului nostru cu Vodafone ne va ajuta să aducem cele mai avansate produse şi servicii ale noastre cu inteligenţă artificială, inclusiv modelele noastre Gemini, către mai mulţi oameni din Europa şi Africa. Sunt entuziasmat să văd cum clienţii Vodafone, micile companii şi autorităţile guvernamentale vor folosi inteligenţa artificială generativă şi Google Cloud pentru a transforma modul în care lucrează şi accesează informaţii”, a menţionat Sundar Pichai, CEO Google şi Alphabet.

“Un obiectiv cheie al parteneriatului dintre Vodafone şi Google este să ajute consumatorii să se folosească de cele mai recente tehnologii hardware şi digitale, inclusiv aplicaţii bazate pe AI şi cloud. Vodafone şi Google vor lucra împreună pentru a îmbunătăţi şi extinde gama de produse şi servicii disponibile în magazine şi online, susţinute de o experienţă nouă pentru clienţi, bazată pe beneficiile inteligenţei artificiale. Cele două companii colaborează pentru a permite Vodafone să ofere consumatorilor produse ce includ abonamente la YouTube şi Google One, cum ar fi planuri de stocare şi AI Premium, pe lângă o gamă extinsă de produse Pixel şi alte dispozitive Android.

Vodafone şi Google vor lucra la o serie de îmbunătăţiri pentru Vodafone TV (care are la bază Android TV), folosind capabilităţile avansate de AI ale Google Cloud pentru a pune la dispoziţie funcţii suplimentare de descoperire a conţinutului, premii şi oferte, precum şi de monetizare a conţinutului cu Google Ad Manager pentru a oferi o experienţă de publicitate mai bună. Echipele celor două companii explorează, de asemenea, o experienţă YouTube complet integrată pe dispozitivele Vodafone TV.

Vodafone şi Google Cloud au deja un istoric solid de colaborare. Companiile au lucrat împreună pentru a crea un depozit de date (‘data lake’) care găzduieşte datele Vodafone şi serviciile sale existente de AI şi analiză de date pe Google Cloud, pentru a asigura securitatea maximă şi respectarea cerinţelor legale. Odată cu extinderea parteneriatului, Vodafone va folosi Vertex AI, platforma de inteligenţă artificială pentru companii de la Google Cloud, pentru a dezvolta, implementa şi extinde modele de ‘machine learning’ şi aplicaţii AI bazate pe modelele Google Gemini. Acest lucru va accelera procesul prin care Vodafone poate inova şi lansa noi produse în mai multe ţări.

Prin acest parteneriat, Vodafone îşi propune să ofere companiilor protecţie cibernetică îmbunătăţită cu propria sa soluţie de securitate nativă în cloud, care va fi dezvoltată în curând, utilizând platforma de operaţiuni de securitate de la Google Cloud. Aceasta va gestiona incidentele şi evenimentele de securitate, oferind cele mai recente instrumente software de protecţie. Vodafone va utiliza, de asemenea, această platformă când va dezvolta anumite produse şi servicii pentru a se asigura de securitatea lor încă din faza de design, protejând clienţii online.

Ambele companii intenţionează să promoveze împreună utilizarea standardelor universale ale industriei în domenii precum siguranţa online, dezvoltarea responsabilă a inteligenţei artificiale, performanţa reţelei şi interoperabilitatea pentru a genera economii de scară în eficienţa industrială, a stimula inovaţia şi a îmbunătăţi serviciile publice. Prin acest parteneriat, Vodafone va aduce serviciile de cloud, conţinut şi conectivitate bazate pe inteligenţă artificială către mai mulţi oameni”, conform anunţului.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.