Vrei să câştigi cât preşedintele României şi să nu ştie nimeni unde lucrezi? Atunci caută un post aici
Cei 26 de consilieri ai membrilor Consiliului ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiară - vor primi salarii de „numai“ 13.500 lei net lunar în medie, după reîncadrarea în funcţia de „experţi în management şi de responsabili“, faţă de 16.300 de lei net lunar cât primeau anterior, a transmis ASF către Ziarul Financiar, care a întrebat cine sunt aceşti consilieri, cum au fost numiţi şi cu cât sunt plătiţi. Preşedintele României câştigă 15.000 de lei net lunar. Salariul mediu net în România este de 3.300 de lei.
Cei 26 de consilieri actuali „experţi“ sunt numiţi pur şi simplu de membrii Consiliului ASF, fără concurs, fiind o adevărataă luptă de culise şi de influenţe politice pentru a ajunge la aceste poziţii.
Membrii Consiliului ASF, adică cei pe care îi consiliază consilierii deveniţi acum „experţi“ sunt plătiţi cu sume între 5.000 de euro (20.000 de lei) şi 12.000 euro net (60.000 de lei) net lunar. Fiecare membru al Consiliului ASF are „dreptul“ la 2-4 consilieri, în funcţie de poziţia executivă sau neexecutivă din board.
„Procesul de reorganizare a urmărit o simplificare şi totodată o eficientizare a aparatului de lucru al cabinetelor membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară, în urma căruia au fost reduse şi cheltuielile asociate acestor structuri organizatorice în medie cu aproximativ 20%“, a transmis Autoritatea, care menţionează că la nivelul instituţiei salariul mediu net este de 10.660 de lei (2.200 de euro). ASF are un nou şef din această vară, Nicu Marcu, fost vicepreşedinte al Curţii de Conturi.
Spre comparaţie, salariul mediu net în BNR este de 8.160 de lei lunar (1.700 euro), potrivit calculelor realizate de ZF din raportul pe 2019 al Băncii Naţionale, adică cu 55% peste media sistemului bancar şi de 2,7 ori mai mult faţă de salariul mediu pe economie. Salariul mediu net lunar din ASF de 10.660 de lei este de 3,3 ori mare decât salariul mediu net pe economie şi dublu faţă de salariul mediu net de circa 5.500 lei din piaţa de asigurări, cea mai mare dintre cele trei pieţe supravegheate de această instituţie - asigurări, pensii private şi burse.
Nici listele consilierilor membrilor Consiliului ASF şi nici cei ai membrilor boardului BNR nu sunt disponibile pe site-ul acestor instituţii publice, aşa cum ar fi normal.
Având în vedere că circulă informaţii conform cărora politicienii îşi instalează oameni în funcţiile de consilieri ai membrilor Consiliului ASF ca o „răsplată“ pentru că sprijină o numire sau alta a membrilor de Consiliu, ZF a cerut lista consilierilor membrilor Consiliului ASF, ce facultăţi au absolvit şi care a fost locul lor de muncă anterior, însă nu a primit un răspuns transparent, ci agregat.
Lipsa de transparenţă mascată de grija pentru GDPR (protecţia datelor personale)
Ziarul Financiar a cerut lista consilierilor membrilor Consiliului ASF, ce facultăţi au absolvit, care a fost locul lor de muncă anterior, salariul mediu net lunar din 2020, când au fost numiţi în funcţie, care a fost procedura de numire şi a primit următorul răspuns:
„La nivelul Autorităţii de Supraveghere Financiară a avut loc recent un proces de reorganizare, care a vizat toate cele 26 de posturi de consilier (dintre care unul vacant) din aparatul de lucru de la nivelul cabinetelor membrilor Consiliului Autorităţii. Angajaţii care au ocupat aceste poziţii, până la data de 31 iulie 2020, au fost reîncadraţi, cu reducerea corespunzătoare a nivelului veniturilor, în funcţia de expert în management şi de responsabil (funcţii de execuţie).
Angajaţii, care au ocupat poziţia de consilier înainte de data reorganizării, aveau o vârstă medie de aproximativ 40 de ani, fiind absolvenţi de studii superioare din următoarele domenii: juridic (10), economic (9), administraţie (2), tehnic (2), jurnalism/comunicare (2) şi având o vechime medie în muncă, în cadrul Autorităţii de Supraveghere Financiară, de aproximativ 3 ani.
Modul de angajare a tuturor salariaţilor ASF, implicit pentru personalul cabinetelor, este cel prevăzut în Politica de Recrutare şi Selecţie a Personalului în A.S.F., document publicat pe web-site-ul ASF la : https://asfromania.ro/despre-asf/cariere/politica-recrutare. Înainte de a fi angajaţi la Autoritatea de Supraveghere Financiară, salariaţii care au ocupat posturile de consilier au activat atât în cadrul unor instituţii publice (11) cât şi în domeniul privat (14).
Facem precizarea că vă punem la dispoziţie aceste date în mod agregat având în vedere prevederile Regulamentului (UE) 2016/679 privind Protecţia Datelor cu Caracter Personal (GDPR), care nu permite transmiterea acestui tip de informaţii în mod individualizat.“
ASF a revenit ulterior, la insistenţele ZF, cu nivelul salariului mediu net pentru consilieri şi pentru toată instituţia.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro