Vrei să devii bugetar? Ministrul Educaţiei a anunţat câte posturi vor fi disponibile şi ce trebuie să faci pentru a obţine un post
Numărul consilierilor şcolari se dublează. Practic, de la un consilier la 1.200 de copii se ajunge la un consilier la 800 de elevi şi preşcolari, anunţă ministrul Educaţiei, Ligia Deca. Totodată, se înfiinâează 850 de ludoteci sau grupuri de joacă, în următorii 4 ani.
Ligia Deca a prezentat, miercuri, după ultima şedinţă de Guvern din acest an, câteva decizii ale Executivului.
O hotărâre de Guvern adoptată miercuri prevede „cea mai mare creştere a numărului consilieri şcolari” şi introducerea serviciilor de educaţie timpurie complementare.
Mai exact, se alocă 1.200 de noi posturi de consilier şcolar, reprezentând o creştere de aproximativ 50% faţă de numărul actual, a spus Deca.
„Această măsură va asigura un număr mai mare de profesori în cabinetele de asistenţă psihopedagogică, ceea ce va contribui la creşterea accesului elevilor şi preşcolarilor la serviciile de asistenţă psihopedagogică, orientare şcolară şi profesională, extinderea reţelei de cabinete şcolare de asistenţă psihopedagogică şi extinderea activităţilor de prevenire a violenţei şcolare în contextul campaniei <Nu sunteţi singuri! Împreună oprim violenţa în şcoli>”, a declarat ministrul.
În acest an şcolar, la nivel naţional sunt încadraţi 2.288 de profesori în cabinete de asistenţă psihopedagogică sau, aşa acum sunt cunoscuţi, consilieri şcolari, pentru 2.751.233 de elevi şi preşcolari.
„Practic, trecem de la un consilier la 1.200 de elevi în medie şi preşcolari la un consilier la 800 de elevi şi preşcolari şi ne apropiem pe dezideratul pe care îl avem către 2030, şi anume un consilier la aproximativ 500 de elevi”, a afirmat Deca.
Totodată, Guvernul a decis şi înfiinţarea serviciilor complementare de tip ludotecă, grup de joacă şi grădiniţă comunitară.
„Vorbim despre 2.550 de posturi pentru asigurarea personalului necesar înfiinţării, până în anul 2026, a 850 de grădiniţe comunitare sau grupuri de joacă, ludoteci. Ele vor oferi servicii de educaţie, îngrijire, protecţie, nutriţie pentru copii, mai ales din comunităţile dezavantajate. Pentru primele 412 astfel de servicii complementare vom aloca din PNRR 103 milioane de euro, iar 14,3 milioane de euro vor fi alocate pentru formarea personalului care le deserveşte”, a declarat ministrul Educaţiei.
Activitatea cu copiii din cadrul acestor servicii complementare se organizează pe grupe omogene sau eterogene ca vârstă, iar numărul de copii dintr-o grupă va fi nu mai puţin de 8 şi nu mai mult de 20. Personalul este didactic şi nedidactic şi se încurajează participarea voluntarilor.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro