Vulcanii Etna şi Stromboli din Italia au erupt; Aeroportul Catania a fost închis

Autor: Laura Buciu Postat la 05 iulie 2024 280 afişări

Erupţiile vulcanului Etna şi ale vulcanului mai mic Stromboli au aruncat cenuşă fierbinte şi lavă ridicând nivelul de alertă pe insula mediteraneană Sicilia şi forţând închiderea temporară a aeroportului Catania vineri, scrie Reuters.

Vulcanii Etna şi Stromboli din Italia au erupt; Aeroportul Catania a fost închis

Etna, unul dintre cei mai activi vulcani din lume, a cunoscut o activitate intensă în ultimele zile, luminând cerul în apropierea oraşului Catania, în timp ce Stromboli, de pe coasta siciliană de nord, a revărsat lavă în mare.

Agenţia de protecţie civilă din Italia a emis o alertă maximă, roşie, pentru Stromboli, avertizând că situaţia s-ar putea deteriora.

Ministrul Protecţiei Civile, Nello Musumeci, a declarat că Stromboli este „sub supraveghere”, adăugând că autorităţile se asigură că planurile de evacuare sunt pregătite în caz de urgenţă.

Pompierii au declarat că au dublat preventiv numărul pompierilor de pe insulă.

În apropiere de Catania, pe coasta de est a Siciliei, locuitorii şi autorităţile au trecut la curăţarea oraşului după ce străzile şi maşinile au fost acoperite de cenuşă vulcanică neagră, în timp ce aeroportul din apropiere a fost închis.

„Pista aeroportului Catania este inutilizabilă din cauza căderii de cenuşă vulcanică. Atât sosirile, cât şi plecările sunt suspendate”, au precizat reprezentanţii aeroportul într-o declaraţie, adăugând că operaţiunile ar urma să fie reluate la ora 15:00 (13:00 GMT).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
vulcan,
stromboli,
etna

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.