Wall Street, cea mai mare piaţă de capital din lume, deschide în creştere puternică după victoria lui Trump: S&P 500 se apreciază cu 2%, Dow Jones cu 3%, Nasdaq cu 1,8%. Acţiunile bancare, din energie cresc puternic. Bursele europene, în teritoriu mixt. La fel şi la Bucureşti
Acţiunile americane au deschis şedinţa de tranzacţionare de miercuri în creştere puternică, în contextul în care investitorii consideră că noua administraţie condusă de Donald Trump va stimula economia prin reduceri de taxe şi politici pro-business, ceea ce s-ar putea reflecta în profitabilitatea companiilor listate.
Astfel indicele S&P500 a deschis în creştere cu 2%, Dow Jones cu 3%, iar Nasdaq cu 1,8%, potrivit platformei marketwatch şi a datelor agregate de ZF. De asemenea, acţiunile băncilor americane au crescut, investitorii pariind că ratele dobânzilor vor rămâne mai mult timp ridicate sub conducerea lui Trump, iar administraţia sa va urmări o abordare uşoară a reglementărilor.
În Europa bursele europene sunt în teritoriu mixt: DAX scade cu 0,5%, FTSE100 creşte cu 0,2%, Paris stagnează. La Bucureşti indicele principal BET a deschis la 0,3% dar ulterior a trecut pe minus iar acum se chinuie să păstreze culoarea verde.
Revenind peste Ocean, profiturile băncilor s-au majorat după ce Rezerva Federală a crescut ratele dobânzilor pentru a combate inflaţia, dar acest impuls a dispărut pe măsură ce banca centrală a început să reducă costurile de împrumut, scrie CNBC.
JPMorgan, Bank of America, Citigroup au crescut cu peste 7% în tranzacţiile de dinaintea lansării pe piaţă. Acţiunile Goldman Sachs şi Morgan Stanley au avansat, de asemenea, ajutate în parte de perspectivele că reducerile fiscale vor da un nou impuls relansării afacerilor.
Investiţiile considerate a fi beneficiare ale unei preşedinţii Trump au explodat pe măsură ce fostul preşedinte părea pregătit să revendice victoria. Acţiunile Tesla, al cărei CEO Elon Musk este un susţinător proeminent al lui Trump, au crescut cu 13% în premarket trading.
Bitcoin, care ar putea beneficia de o reglementare relaxată, a urcat la un maxim istoric de 75.000 de dolari. Indicele dolarului a urcat la cel mai ridicat nivel din iulie, pe fondul convingerii că tarifele propuse de Trump împotriva principalilor parteneri comerciali ai SUA vor stimula dolarul.
Randamentul Trezoreriei pe 10 ani a urcat la aproximativ 4,43%, pe fondul speculaţiilor că reducerile de taxe şi alte planuri de cheltuieli propuse de Trump ar stimula creşterea economică, dar ar mări şi deficitul fiscal şi ar reaprinde inflaţia.
Acţiunile Trump Media & Technology Group, o companie de social media strâns legată de Trump, au crescut cu 37% în premarket trading.
„Deocamdată, sentimentul investitorilor este pro-creştere, pro-dereglementare şi pro-piaţă, după cum se vede în acţiunea pieţei de peste noapte”, spune David Bahnsen, director de investiţii la The Bahnsen Group. „Se presupune, de asemenea, că activitatea de fuziuni şi achiziţii va creşte şi că vor urma şi alte reduceri de taxe sau că cele existente vor fi prelungite. Acest lucru creează un context puternic pentru acţiuni.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro