Wall Street intră în panică: Americanii rămân în urmă cu plata facturilor. Bancile observă cu stupoare cum oamenii de rând încep să întârzie tot mai mult la plata ratelor la credite

Autor: Ştefan Stan Postat la 15 septembrie 2024 29 afişări

Wall Street intră în panică: Americanii rămân în urmă cu plata facturilor. Bancile observă cu stupoare cum oamenii de rând încep să întârzie tot mai mult la plata ratelor la credite

Semnele potrivit cărora americanii se străduiesc să ţină pasul cu facturile declanşează alarma pe Wall Street, scrie WSJ. 

Acţiunile companiilor de creditare a consumatorilor au scăzut săptămâna trecută, după ce directorii au lansat avertismente cu privire la debitorii cu venituri mici care se străduiesc să facă plăţi. Comentariile sumbre ale directorilor de bănci la conferinţa bancară Barclays au zdruncinat investitorii, care erau deja îngrijoraţi de sănătatea economiei americane.

După doi ani de creştere a ratelor dobânzilor, investitorii au fost în alertă maximă pentru orice indiciu care ar putea duce la o recesiune. Se aşteaptă ca Rezerva Federală să înceapă să reducă ratele la reuniunea sa de săptămâna viitoare, dar unii investitori se tem că ar fi aşteptat prea mult.

Iată ce ne spun directorii de bănci despre cum se descurcă oamenii.

Pe lângă creşterea preţurilor la alimente şi la aproape orice altceva, oamenii s-au confruntat cu rate mai mari ale dobânzii la cardurile de credit. Rata medie în luna mai era de 21,51%, conform datelor Fed, în creştere de la aproximativ 15% în 2019. 

Acest lucru ajută la explicarea motivului pentru care unora le este mai greu să ţină pasul cu plăţile, în special celor care nu câştigă atât de mult. Aproximativ 9,1% din soldurile cardurilor de credit au intrat în incapacitate de plată în ultimul an, cea mai mare rată din ultimul deceniu, potrivit unui raport din august al Federal Reserve Bank of New York.

„În general, aceasta a fost o problemă mai mare pentru persoanele din jumătatea inferioară a spectrului de venituri”, a declarat Moshe Orenbuch, analist la TD Cowen.

Mark Mason, director financiar la Citigroup, a declarat la conferinţa Barclays că banca sa a observat o creştere a numărului de restanţe şi un număr mai mare de consumatori cu solduri. În cazul în care există o creştere a cheltuielilor, el a spus că aceasta este determinată în principal de clienţii înstăriţi ai Citi.

La începutul acestei veri, directorii JPMorgan Chase şi Discover Financial Services au declarat că consumatorii cu venituri reduse cheltuiesc mai prudent.

Emitentul de carduri de credit Bread Financial, care deserveşte mai mulţi împrumutaţi cu venituri reduse decât băncile mai mari, a declarat la conferinţă că se aşteaptă la rate ridicate de debitare pentru restul anului 2024, în timp ce Synchrony Financial a declarat că înregistrează rate de debitare mai ridicate decât înainte de pandemie.

Ratele de debitare se referă la soldurile pe care emitenţii de carduri le şterg deoarece este puţin probabil ca debitorii să le plătească.

„Ceea ce vă spune acest lucru este că, dacă oamenii rămân în urmă cu plăţile în acest mediu, este mai greu să scăpaţi de ei”, a declarat Orenbuch de la TD Cowen.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
crestere,
directori,
plati

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.