Zborul cu avionul a devenit mai riscant odată cu apariţia tulpinii Omicron: Riscul de infectare a crescut de până la trei ori mai mult
Odată cu apariţia variantei omicron, pasagerii aeronavelor au de două sau chiar de trei ori mai multe şanse de a se îmbolnăvi în timpul unui zbor, potrivit consilierului medical de top al companiilor aeriene din lume, scrie Bloomberg.
Noua tulpină este foarte transmisibilă şi a devenit dominantă în câteva săptămâni, reprezentând mai mult de 70% din toate cazurile noi doar în SUA. Deşi filtrele de aer de pe avioanele moderne de pasageri reduc considerabil riscul de infecţie faţă de cele prezente în locurile aglomerate de la sol, varianta omicron reprezintă un risc ridicat pentru pasagerii care aleg călătoriile cu avionul de sărbători.
Clasa business poate fi mai sigură decât cabinele economice, a spus David Powell, medic şi consilier medical al Asociaţiei Internaţionale de Transport Aerian, care reprezintă aproape 300 de transportatori din întreaga lume. Ca şi înainte, pasagerii ar trebui să evite contactul faţă în faţă şi suprafeţele care sunt atinse frecvent, iar oamenii care stau unul lângă celălalt ar trebui să încerce să nu-şi dea măştile jos în acelaşi timp.
„Riscul de infectare în timpul zborurilor a crescut simţitor, la fel cum a crescut şi riscul de infectare în supermarketuri sau în mijloacele de transport în comun”, a declarat Powell pentru Bloomberg News.
Oricare ar fi riscul infectării cu delta, ar trebui să presupunem că riscul va fi de două până la trei ori mai mare cu omicron, aşa cum s-a observat şi în alte medii.
Pentru un zbor de două ore, este destul de uşor pentru pasageri să-şi păstreze măştile pe faţă tot timpul. Dar dacă este un zbor de 10 ore, devine destul de nerezonabilă cerinţa de a nu mânca sau bea apă. Ceea ce au făcut majoritatea companiilor aeriene este să încurajeze, dar nu să insiste, asupra împărţirii timpului în care clienţii pot să îşi dea masca jos pentru diverse activităţi.
În termeni simpli, două persoane mascate au un risc de transmitere minim de la una la alta. Dacă unul dintre călători îşi scoate masca, atunci acea persoană are un risc mai mare de a transmite şi un risc puţin mai mare de a primi.
Cele mai multe dintre cazurile documentate de răspândire în zbor au avut loc în martie 2020 -- înainte de a exista testele şi vaccinuile, de a avea măşti şi de a fi organizate procedurile de îmbarcare.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro