Zentiva România a contestat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale, motivând că este discriminatorie pentru industria farma şi şi disproporţionată

Autor: Roxana Rosu Postat la 10 martie 2025 19 afişări

Zentiva România a contestat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale, motivând că este discriminatorie pentru industria farma şi şi disproporţionată

Zentiva România a depus o acţiune în justiţie la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, contestând Directiva privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD), susţinând că implementarea Directivei va duce la penurii de medicamente.

La sfârşitul anului 2024, Uniunea Europeană a adoptat o actualizare a Directivei privind tratarea apelor urbane reziduale (UWWTD). Această revizuire îşi propune să alinieze Directiva cu Pactul Verde european (Green Deal), abordând probleme contemporane precum micro-poluanţii şi introducând schema de Responsabilitate Extinsă a Producătorului (EPR).

Directiva impune principiul „poluatorul plăteşte”, solicitând în mod specific doar industriilor farmaceutică şi cosmetică să finanţeze noile procese de tratare cuaternară la staţiile de tratare a apelor urbane reziduale pentru a elimina aceşti micro-poluanţi. Un număr de 16 din 27 de state membre UE şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la impactul Directivei asupra medicamentelor.

Zentiva contestă mecanismul de finanţare prevăzut de Directivă, care impune o povară financiară nesustenabilă asupra industriei farmaceutice, ameninţând astfel viabilitatea economică a medicamentelor atât de necesare milioanelor de pacienţi.

 „Europa are nevoie de legislaţie care să funcţioneze.

Apa curată este esenţială pentru viaţa noastră şi pentru producţia de medicamente. Susţinem Pactul Verde european şi ambiţia Directivei UWWTD, dar nu putem accepta planul de implementare actual. Suntem 100% angajaţi să plătim partea noastră echitabilă. Dar Directiva duce la o taxă suplimentară astronomică, cu o povară disproporţionată asupra industriei medicamentelor generice. Nu putem finanţa acest lucru funcţionând într-un cadru extrem de reglementat.”, a declarat Steffen Saltofte, CEO Zentiva.

La rândul ei, Simona Cocoş, Director General Zentiva România & Moldova a spus că producătorul susţine Pactul Verde European şi obiectivul Directivei UWWTD de a proteja mediul înconjurător împotriva efectelor nocive ale apelor uzate urbane, prin stabilirea de reguli la nivelul Uniunii Europene pentru colectarea, tratarea şi evacuarea apelor uzate.

”Ne angajăm să contribuim, dar în mod echitabil. Lipsa de transparenţă este evidentă, deoarece nu ni s-au furnizat datele şi metodologia pe care Comisia Europeană le-a utilizat pentru a decide să facă exclusiv doar 2 industrii, cea farmaceutică şi cea a cosmeticelor, ca fiind responsabile pentru costurile tratării apelor urbane reziduale. Preocupările exprimate de numeroşi parteneri pe acest subiect au fost ignorate”.

Simona Cocoş a adăugat că Directiva încalcă principiile fundamentale ale Uniunii Europene şi este discriminatorie şi disproporţionată. ”Implementarea Directivei în forma sa actuală va duce la scoaterea de pe piaţă a multor medicamente generice, din cauza lipsei de viabilitate economică, privând astfel de tratament persoanele care depind de acestea.”

Medicamentele generice reprezintă 70% din toate medicamentele vândute în Europa, cu o pondere de 19% din valoarea pieţei.

În România, grupul Zentiva reuneşte companiile Zentiva S.A., Labormed-Pharma S.A. şi Labormed Pharma Trading S.R.L. (fosta Alvogen România S.R.L.).  

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
medicamente,
tratare,
ape,
zentiva
0 seconds of 1 minute, 15 secondsVolume 0%
Press shift question mark to access a list of keyboard shortcuts
00:00
01:15
01:15
 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.