ZF lansează proiectul „România 5%“

Autor: Alexandra Vladescu Postat la 14 octombrie 2014 201 afişări

Convergenţa cu Occidentul, acum ori niciodată *Viitorul României ca ţară este sub semnul întrebării dacă degradarea continuă* Nu putem deveni asistaţii Europei, o anexă secundară de consum a Occidentului * Prin acţiuni de creştere a competitivităţii trebuie să creştem PIB/capita şi să creştem valoarea adăugată rămasă în ţară.

Ziarul Financiar a dat startul proiectului „România 5% creştere economică“, prin care mobilizează clasa de business autohtonă - antreprenori şi companii private - pentru a crea o platformă de relansare economică a României.

La 25 de ani de la Revoluţie, Româ­nia nu-şi poate permite să rateze convergenţa cu Occidentul. Dacă vom ră­mâ­ne în mlaştina unei creşteri economice mediocre sau chiar în recesiune, dacă degradarea va continua, viitorul Româ­niei ca ţară este sub semnul întrebării.

Cu 7.000 de euro PIB per capita, faţă de 35.000 de euro PIB per capita mediu în vestul Europei, şi o creştere estimată astăzi la doar 2,2% pentru 2014 şi 2,4% pentru 2015, se pune tot mai mult problema dacă convergenţa Ro­mâniei cu Occidentul se va realiza vreodată sau niciodată.

Evoluţia structurală a economiei ne-a adus astăzi în situaţia de a fi un simplu furnizor de forţă de muncă necalificată: un milion de salariaţi din cei cinci milioane sunt plătiţi cu salariul minim, iar din cele zece milioane de persoane apte de muncă, doar jumătate sunt salariate.

Resursele naturale sunt exportate sub formă brută, iar amprenta investiţi­ilor străine în dezvoltarea economică locală este insuficientă.

În TOP 100 exportatori sunt doar două companii cu capital local, iar 60% din cifra de afaceri a tuturor companiilor din Ro­mânia sunt deţinute de companii străine.

Gradul de urbanizare al popu­laţiei este de 52%, neschimbat din 1990 până în prezent.

Căderea sistemului de edu­caţie şi a celui de sănătate alungă românii din România, iar pe cei care rămân îi transformă într-o masă de oameni dependenţi de exterior, de baronii locali sau de politicieni. Obiectivul proiectului este crearea unei platforme care să genereze o strategie coerentă de creştere pentru a asigura convergenţa economiei româneşti cu Occidentul şi trecerea la euro în 2019. Este ultima şansă. Altfel, riscul dezintegrării economice, sociale şi politice devine tot mai mare.

Prin acţiuni de creştere a competitivităţii, de atragere şi alocare eficientă a capitalului şi de refacere a resursei umane, acest program va duce la creşterea PIB per capita şi la creşterea valorii adăugate rămase în România.

Programul va include cinci secţiuni: Acţiuni de guvernanţă, Capital, Re­surse umane, Fiscalitate şi Antre­pre­noriat.

Proiectul a debutat printr-o sesiune ZF Expert - „România 5%“, care a avut loc la începutul acestei luni, la care au fost invitaţi antreprenori, econo­mişti, specialişti în fiscalitate şi bancheri pentru a da startul unui plan de refacere a încrederii în economia românească. Măcinată de mediocritatea administraţiei, economia românească este prinsă într-o mlaştină în ultimii cinci ani, cu creşteri economice anemice, care ne îndepărtează tot mai mult de speranţa ca vreodată să ajungem din urmă Occidentul. Ce şanse sunt să putem avea o creştere de cel puţin 10 ani de 5%, de unde trebuie plecat şi ce măsuri s-ar putea lua astfel încât procesul de convergenţă reală faţă de Occident să nu mai fie o himeră? Acestea au fost întrebările adresate celor zece oameni de business din România prezenţi la dezbaterea ZF Expert „România 5%“, care a avut loc la începutul acestei luni la sediul Ziarului Financiar.

Economiştii Aurelian Dochia, Valentin Lazea (economist-şef la Banca Naţională), Radu Crăciun (economist-şef la BCR), Ionuţ Dumitru (economist-şef la Raiffeisen Bank şi preşedinte al Consiliului Fiscal) au fost faţă în faţă cu antreprenorii Dan Şucu (Mobexpert), Adrian Mihai (FAN Courier), Mihnea Şerbănescu (DTZ Echinox, firmă de imobiliare), Octavian Pantiş (TMI România, firmă de resurse umane), bancherul Mihai Bogza (preşedinte al Bancpost, preşedinte al Consiliului Investitorilor Străini) şi expertul în fiscalitate Ionuţ Simion (partener al PwC). Iar dezbaterea s-a focalizat pe posibilitatea reală a atingerii unui asemenea prag minim de creştere economică. Antreprenorii, cu încrederea provenită din depăşirea zilnică a dificultăţilor din businessul real, au marşat imediat la această idee. Economiştii şi-au manifestat oarecare rezerve pentru posibilitatea atingerii unui astfel de prag. Însă concluzia generală a fost că România are nevoie de o asemenea ţintă, chiar dacă în ultimii ani a fost o inflaţie de planuri şi măsuri de relansare. Testul va fi posibilitatea aplicării măsurilor care vor fi incluse până la urmă în planul de creştere economică de 5%. Aici va fi rolul Ziarului Financiar, care, odată ce va stabili împreună cu clasa antreprenorială şi clasa de business din România ce ar trebui făcut pentru ca economia să fie împinsă dincolo de pragul de creştere de 5%, îşi va asuma rolul de portavoce şi de monitorizare a punerii în practică a acestui plan. Ziarul Financiar va continua dezbaterile pe tema „România 5%“, detaliat pe secţiunile: guvernanţă corporatistă, capital, resurse umane, fiscalitate şi antreprenoriat. Prima schimbare în planul propus de ZF a fost făcută la sugestia invitaţilor de la ZF Expert „România 5%“, şi anume introducerea secţiunii antreprenoriat. Programul va fi completat de ideile de relansare a economiei pe care Ziarul Financiar le-a primit ca răspuns la un chestionar trimis către cei mai importanţi 1.000 de oameni din businessul românesc, care vor apărea în anuarul „Who’s Who in Business“.

Vezi declaraţiile analiştilor economici pe www.zf.ro.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
zf,
proiect,
lansare
/actualitate/zf-lanseaza-proiectul-romania-5-13383639
13383639
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.