Banca Centrală Europeană (BCE) a avertizat că zona euro riscă o nouă criză a datoriilor dacă blocul nu reuşeşte să stimuleze creşterea economică, să reducă datoria publică şi să gestioneze incertitudinea politică, informează Financial Times.
În raportul său anual privind stabilitatea financiară, publicat miercuri, BCE a semnalat o posibilă reapariţie a „îngrijorărilor pieţei legate de sustenabilitatea datoriilor suverane”. Documentul subliniază nivelurile ridicate ale datoriei publice şi deficitele bugetare mari, dar şi creşterea economică modestă şi incertitudinile generate de „rezultatele recente ale alegerilor la nivel european şi naţional, în special în Franţa”.
Spread-ul dintre obligaţiunile guvernamentale franceze şi germane pe 10 ani – un indicator al încrederii investitorilor – a atins 0,78 puncte procentuale în această lună, apropiindu-se de un maxim al ultimilor 12 ani, similar celui din perioada premergătoare alegerilor parlamentare din vară.
„Factori precum productivitatea scăzută limitează creşterea economică, iar acest lucru face ca datoriile mari şi deficitele bugetare ridicate să devină o sursă de îngrijorare mai mare pentru sustenabilitatea datoriilor”, a explicat BCE în raportul său.
Deşi spread-urile obligaţiunilor italiene comparativ cu cele germane sunt mai reduse decât în timpul crizei zonei euro de acum un deceniu, riscurile persistă. În timpul acelei crize, Grecia a fost la un pas de intrarea în incapacitate de plată, ceea ce a generat temeri legate de stabilitatea monedei euro. Criza a fost temperată doar după ce fostul preşedinte al BCE, Mario Draghi, a promis să facă „tot ce este necesar” pentru a proteja zona euro.
Raportul BCE direcţionează accentul pe riscurile fiscale ceva mai acut decât ediţiile anterioare. Instituţia atrage atenţia asupra faptului că primele de risc ale creditului suveran ar putea creşte din cauza şocurilor macrofinanciare. Aceasta a indicat vulnerabilităţile din mai multe state membre, alături de provocările generate de refinanţarea datoriei suverane la rate ale dobânzii mai mari.
BCE a mai precizat că nivelurile mari ale datoriei publice şi creşterea economică modestă din zona euro – formată din 20 de ţări – îngreunează finanţarea unor priorităţi precum apărarea şi combaterea schimbărilor climatice.
Perspectiva economică slabă a fost subliniată recent de Comisia Europeană, care şi-a revizuit în scădere prognoza de creştere pentru zona euro în 2025, la doar 1,3%, menţionând că regiunea continuă să rămână în urma Statelor Unite.
BCE a semnalat, de asemenea, riscurile crescute de „ajustări bruşte” pe pieţele bursiere şi de obligaţiuni, menţionând „evaluările ridicate şi concentrarea riscurilor”. Aceste condiţii au contribuit deja la episoade de volatilitate accentuată, dar de scurtă durată, pe pieţe.
Concluziile raportului BCE subliniază urgenţa adoptării de măsuri pentru a consolida stabilitatea financiară şi a atenua riscurile care ameninţă economiile din zona euro.